Gevechtsinsignes voor professioneel handelen bij levensgevaar (video)

Mali 2015. Nadat een gepantserd wielvoertuig op een geïmproviseerd explosief rijdt krijgt de bergingsploeg ook nog eens te maken met een zelfmoordterrorist. 20 militairen van de marine en 5 landmachtmilitairen handelden destijds adequaat. Vandaag zijn ze hiervoor beloond met het gevechtsinsigne.

Gevechtsinsignes met 2 hoofddeksels.

De gevechtsinsignes waren voor marine- en landmachtpersoneel.

Tijdens operatie Hippocampus kruipen mariniers, marine- en landmachtmilitairen door het oog van de naald. Een Bushmaster met zeesoldaten rijdt bij Kidal op een geïmproviseerd explosief. Vanuit Gao vertrekt direct een landmachtbergingsploeg, begeleid door mariniers van de Special Operations Land Task Group (SOLTG). Deze ‘recovery party’ overnacht op de locatie. Als de militairen ’s ochtends per voertuig vertrekken komt een zelfmoordterrorist in een auto vol explosieven op hen af. 2 Mariniers weten de aanvaller uit te schakelen. Die ziet net daarvoor nog kans de bom op zo’n 40 meter van het kamp te laten ontploffen.

Gevechtsinsigne

Meerdere commissies onderzochten de gevechtshandelingen van de vandaag onderscheiden militairen. Het geweld door mijnen en een zelfmoordaanslag vallen onder de categorie bovenmatige geweldsuitoefening tegen de militair. Het belangrijkste criterium voor het toekennen van een gevechtsinsigne, is dat de militair professioneel blijft functioneren, ondanks het levensgevaar. Dat betekent niet alleen terugvechten, maar ook de juiste radiomeldingen doorgeven, medische hulp bieden, voertuigen zo snel mogelijk operationeel krijgen en informatie inwinnen.

Mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Force vormden voor VN-missie Minusma van april tot augustus 2015 de SOLTG. De eenheid stond meerdere keren tussen vijandige gewapende groeperingen en werd meermaals beschoten.