Landmacht toont solidariteit in Polen (video)

"Na ons jaren op stabilisatieoperaties te hebben gefocust, vraagt de veranderde situatie in de wereld ons om goed voorbereid te zijn op andere crises." Met die woorden moedigde commandant 43 Gemechaniseerde Brigade brigadegeneraal Jan Swillens de deelnemers aan Bison Drawsko 2017 aan.

militairen groeten elkaar

Brigadegeneraal Swillens wordt begroet bij het begin van de oefening.

De oefening startte formeel met een parade van duizenden militairen en zwaar militair materieel uit de deelnemende landen. Militairen uit België, Canada, Estland, Duitsland, Nederland, Polen en de Verenigde Staten doen mee. De Koninklijke Landmacht traint samen met bondgenoten het grootschalige gevecht op het hoogste niveau, want als het er op aankomt, staat de NAVO er.

Swillens: "We weten allemaal dat militairen geen nee kunnen zeggen wanneer zich een crisis aandient. Als het zover komt moeten we er klaar voor zijn. We treden dan op met andere landen. Samenwerken met bondgenoten is niet nieuw voor ons. Dat doen we al jaren. Met de oefening versterken we de NAVO. We staan schouder aan schouder en beschermen samen."

Video: de parade bij de start van Bizon Drawsko

militairen op de rug gezien tijdens de parade.

Rond de 2.000 militairen deden mee aan de parade.

Veranderende wereld

De Europese veiligheidssituatie is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd, mede vanwege de gewijzigde houding van Rusland. Daarom oefent de NAVO in Oost-Europa. Dat gebeurt niet alleen om deze landen gerust te stellen. Ook Rusland wordt duidelijk gemaakt dat de lidstaten eensgezind zijn in de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied.

Innovatie

Swillens benadrukte het innovatieve karakter van de oefening. Zo experimenteren de Poolse en Nederlandse militairen samen met de inzet van onbemande vliegtuigjes voor opsporing van vijandige doelen. Verder doen onder meer pantserhouwitsers en CV90’s mee, evenals 414 Pantserbataljon, de nieuwe Duits/Nederlandse eenheid met Duitse tanks en Nederlandse bemanningen.

Voetballende militairen

De interland eindigde in een gelijk spel: 6 -6.

Voetbalwedstrijd

Voorafgaand aan de oefening speelden zaalvoetbalteams van Nederland en Polen een interland in Stargard. De wedstrijd eindigde in een gelijk spel: 6 – 6.

Bison Drawsko 2017 duurt nog tot 15 februari.