Landmacht en KPN ontwikkelen ‘brandmelder voor vijand’

Het lijkt een beetje op een uit de kluiten gewassen handgranaat, maar het is de Milsenz. Dit zwarte balletje zaait geen dood en verderf, maar waarschuwt militairen voor vijanden in aantocht. De Koninklijke Landmacht en KPN presenteerden de innovatieve gadget vandaag tijdens de bekrachtiging van nauwere samenwerking.

Afgelopen zomer kwam een aantal militairen met praktijkervaring bij elkaar om te bedenken aan welke innovaties ze behoefte hebben. Het bleek dat infanteristen meer willen weten over gebieden waar ze niet direct zicht op hebben. Vanuit een vooruitgeschoven post zie je namelijk de weg tot hij achter die heuvelrug of dat bos verdwijnt. Maar je wilt ook weten wat er buiten je blikveld gebeurt. Zou het dan niet handig zijn als daar een klein apparaatje ligt dat bewegingen meldt?

Met commando’s naar Amerika

Met dit idee gingen technici van KPN en Defensie aan de slag, wat resulteerde in de Milsenz. Inmiddels is het apparaatje getest tijdens oefening Purple Nectar en binnenkort nemen commando’s hem ook mee op oefening in Amerika.

In elke vorm

“Het is geen camera en het maakt dus niet uit hoe hij ligt. Nu leggen ze ‘m nog neer, maar op termijn kan je ‘m vast ook onopvallend uit een voertuig laten vallen. Het is eigenlijk een brandmelder voor vijand”, legt brigadegeneraal Hans Damen uit over de sensoren die bewegingen registreren of eventueel geluid, licht en warmte. “De buitenkant is 3D-geprint en kan de vorm krijgen die je wilt. Dit is niet duur, net als de sensoren, wat ook geen geavanceerde technologie is. Als hij dus een keer wordt gevonden, is dat geen probleem.”

Toen telegrafie

Damen is een van de initiatiefnemers van het partnerschap met KPN: “Toen ging het over telegrafie, maar we werken al met KPN samen sinds 1884. Om snel innovaties in te voeren en beter in te spelen op dreigingen, moeten we op andere manieren samenwerken met externe partners. Met KPN hebben we hiervoor nu als eerste een overeenkomst getekend. Het verhaal van de minister deze week over de adaptieve krijgsmacht komt hier volledig in samen.”

Martin Wijnen en Frank van der Post tekenen de intentieverklaring voor nauwere samenwerking.
Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Martin Wijnen en lid Raad van Bestuur KPN Frank van der Post tekenen de intentieverklaring voor nauwere samenwerking.

Niet langer alleen

Naast innovaties als de Milsenz moet er veel meer voortkomen uit de samenwerking met KPN. Damen: “We willen nog nauwer samenwerken; personeel uitwisselen en samen nadenken over de uitdagingen van de toekomst. Zoals de innovatieve communicatietechnologie van KPN, hebben we ook de gespecialiseerde kennis van andere bedrijven nodig. We kunnen het niet langer alleen.”