Helikopters en grondtroepen schieten met scherp in Mali

Chinook-transporthelikopters in Mali hebben net voor de jaarwisseling realistisch geoefend in medische evacuaties en het ontzetten van onder vuur liggende grondtroepen. Hierbij werkten de toestellen van het helikopterdetachement samen met een Duits Airmobile Protection Team (AMPT) en een team van de Nederlandse langeafstandsverkenningstaakgroep Desert Falcon.

Bij de medische evacuatie onder vijandelijke dreiging landde 1 van de Chinooks en stegen 2 medics uit. Het toestel en de medische verzorgers werden beschermd door de boordschutter van de gelande heli en kregen nabijbeveiliging van een 4-koppig Duits AMPT. Vanuit de lucht bood de 2e Chinook vuursteun in de diepte.

Een specialist op het gebied van ‘mobile air operations’ steeg mee uit met de medics en coördineerde de actie. Ook zorgde hij voor effectieve informatieoverdracht tussen de verschillende spelers. Het draaide bij deze oefening vooral om internationale samenwerking en de onderlinge steun die 2 transporthelikopters elkaar kunnen bieden. Belangrijk, omdat de Nederlandse Apache-gevechtshelikopters sinds 1 januari niet meer actief zijn in Mali en worden teruggetrokken.

Hot landing zone

Het 2e scenario draaide om het ontzetten van 20 luchtmobiele infanteristen die direct na het uitstijgen onder vuur kwamen te liggen. In deze ‘hot landing zone’ konden de rode baretten onder realistische omstandigheden trainen in een missiegebied, met de collega’s van het Defensie Helikoptercommando.