Marinefregat terug van missie Egeïsche Zee

Het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter is sinds vanmorgen terug in de thuishaven van Den Helder. Het bracht de afgelopen maanden mensensmokkelnetwerken in de Egeïsche Zee in kaart. Na de kerst op zee doorgebracht te hebben, zijn de bemanningsleden met hun familie herenigd.

Marinefregat voor de kade.

Zr. Ms. De Ruyter voor de steiger in Den Helder.

De De Ruyter diende als stafschip voor het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Aan boord woonde en werkte de internationale staf van 20 personen. Het schip bracht samen met andere NAVO-schepen mensensmokkelnetwerken in kaart via verkenningen, controles en toezicht op de wateren in het oostelijke deel van de Egeïsche Zee.

De NAVO deelt de verzamelde informatie met de Turkse en Griekse autoriteiten en met de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Die kunnen daardoor beter optreden tegen mensensmokkel.

Marineman houdt kind vast en gooit het in de lucht.

Vreugde bij het weerzien na zoveel maanden.

Migranten

Het fregat ontdekte 23 vaartuigen met gemiddeld 40-60 migranten aan boord. Daarna lichtte de bemanning de Griekse of Turkse kustwacht in. Die zorgden vervolgens voor opvang. In geval van acute nood was het schip verplicht hulp te bieden, door bijvoorbeeld drenkelingen aan boord te nemen.  Dat deed de De Ruyter ook toen 2 personen probeerden van Turkije naar het Griekse eiland Chios te zwemmen. De mannen zijn na hun redding aan de Turkse kustwacht overgedragen.

Bijzonder bezoek

Tijdens de missie bracht koning Willem-Alexander een werkbezoek aan Zr. Ms. De Ruyter. Hij werd bijgepraat over de inzet van het schip en het personeel deelde zijn ervaringen met hem.

Meiden op missie

Bijzonder was dat de 2 matrozen (Mandy en Nora) aan boord een vlog bijhielden tijdens de missie. Het was voor het eerst dat er aan boord van een marineschip werd gevlogd. Zo kregen de volgers een unieke kijk achter de schermen van deze reis. Ze lieten wekelijks zien hoe het is om te wonen en te werken op een marineschip tijdens een missie. De afleveringen zijn terug te kijken via youtube.com/meidenopmissie.