Herinneringsmedaille voor bemanning marinefregat Tromp

Anno 2016 lijkt het kapen van schepen uit de gratie, maar de achterliggende oorzaken van die piraterij zijn nog altijd springlevend. Daarom is de Nederlandse deelname aan EU-missie Atalanta met een jaar verlengd. Nu achterover leunen betekent dat het zeer snel weer lucratief is om als piraat aan de slag te gaan. De oorzaken van piraterij moeten worden aangepakt.

CDS Middendorpb feliciteert marineman.

Generaal Middendorp feliciteert een van de opvarenden van de Tromp met de medaille.

Met die woorden gaf Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag het grote belang aan van het verblijf van marinefregat Zr. Ms. Tromp in de wateren rond Somalië. Hij deed dat tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedaille Internationale Missies in Den Helder.

Doorgaan met de opbouw

Middendorp bracht het bezoek aan Berbera, in het noorden van Somalië in herinnering. Het was voor het eerst dat een Nederlands marineschip daar afmeerde en dat een deelnemend schip aan de Atalanta-missie deze haven aandeed. Het liet volgens hem zien dat de Somalische veiligheidsdiensten zich goed ontwikkelen en de veiligheid van een bevriend oorlogsschip garanderen. "Er is nog een lange weg te gaan, maar het niveau van de veiligheidsdiensten stijgt langzaam maar zeker", zei hij. De deelnemers aan Atalanta moeten de stap van zee naar het land zetten voor aansluiting bij missies op de grond. "U hield daar een conferentie met alle partijen die zijn betrokken bij de opbouw van Somalië. Daarmee gaf u een belangrijk signaal af: We moeten doorgaan met de opbouw van het land én we moeten het vooral samen doen."

Schip loopt haven binnen.

Zr. Ms. Tromp arriveert in de haven van Den Helder.

200.000 ton aan voedsel en hulpgoederen

De Commandant der Strijdkrachten somde op waaraan de bemanning de afgelopen maanden heeft meegewerkt: een tiental trainingen in Mogadishu en Bosasso aan de lokale veiligheidsdiensten, het bijbrengen van basisvaardigheden van het maritieme optreden zoals radartraining, varen met kleine bootjes en medische training. "Het zijn vaardigheden die daar het verschil kunnen maken." Ook coördineerde het schip de bescherming van de schepen van het World Food Program, waardoor ruim 200.000 ton aan voedsel en hulpgoederen veilig is aangekomen in Jemen en Somalië. "U heeft aangetoond dat de Nederlandse krijgsmacht nog steeds over voldoende kwaliteiten beschikt om een internationale missie zoals Operatie Atalanta op succesvolle wijze te leiden", aldus Middendorp. "De Nederlandse bijdrage is en blijft van grote waarde. Uw inzet - en die van uw voorgangers - oogst ook bij onze internationale partners veel waardering."

De opvarenden ontvingen de herinneringsmedaille en sommigen ook de veteranenspeld. De partners van de uitgezonden militairen kregen de anjer en de kinderen de speciale kindermedaille.