Achtergronden bij wereldwijde inzet vloot in boekvorm

Nederland stuurde na 1945 bij diverse internationale crises als eerste reactie de eigen zeestrijdkrachten in geallieerde vlootverbanden de oceanen over. Waarom dat gebeurde staat in 'Out-of-area. De Koninklijke Marine en multinationale vlootoperaties 1945-2001' van NIMH-onderzoeker Anselm van der Peet. Zijn boek verscheen vandaag.

Vlootoptreden als politiek instrument

Van der Peet zocht uit of het vlootoptreden buiten het NAVO-verdragsgebied een normaal verschijnsel was in de Nederlandse buitenlandse politiek. Ook stelt hij de vraag of de marine bij dit beleid nu speelbal was of medespeler. Van der Peet ging ook na of de zeemacht bij deze uitzendingen een effectief politiek instrument was.

Missies

De NIMH-medewerker onderzocht een aantal missies: de tocht van de torpedobootjagers en Marine Luchtvaartvliegers naar Korea (1950-1955), operaties van fregatten en mijnenjagers in het Midden-Oosten (1984-2000) en onderzeebootpatrouilles en boardings door mariniers in de Adriatische Zee Balkan (1992-2001). Hij vergelijkt de inzet van de Nederlandse vloot met die van coalitiepartners, en dan vooral van de Britse Royal Navy. Die wordt door de Koninklijke Marine als 'zustermarine' gezien.

Bronnen

Van der Peet gebruikte voor zijn onderzoek veel nieuw bronnenmateriaal zoals onlangs vrijgegeven NAVO-dossiers. Ook sprak hij uitgebreid met politieke, ambtelijke en militaire hoofdrolspelers. Daardoor geeft 'Out-of-area' als eerste inzicht in de politiek-militaire en operationele achtergronden van het multinationaal optreden van de Nederlandse vloot tussen 1945 en 2001.

Anselm J. van der Peet is senior wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Zijn boek is de handelseditie van het proefschrift waarop hij deze maand promoveert.

Van Wijnen is de uitgever van 'Out-of-area. De Koninklijke Marine en multinationale vlootoperaties 1945-2001'. Het boek telt 591 bladzijden. ISBN: 978 90 5194 520 1, prijs €39,50.