Minister Koenders bezoekt Nederlandse militairen Mali

“Zonder jullie inzet zou dit land er minder goed voor staan en zou Nederland minder veilig zijn.” Tijdens een bezoek aan Mali bedankte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken de Nederlandse militairen daar voor hun werk en toewijding.

Op het Nederlandse kamp Castor sprak hij persoonlijk met militairen. “Het kabinet is jullie, maar ook jullie familie en vrienden die jullie moeten missen, ontzettend dankbaar.” De Nederlanders nemen deel aan de VN-vredesmissie Minusma, die is gericht op het herstel van de veiligheid en stabiliteit in Mali.

Enige stabiliteit

Jihadisten overliepen het West-Afrikaanse land aan de zuidflank van Europa in 2012. De inzet van Frankrijk en later Minusma brachten vervolgens weer enige stabiliteit in het land. Mali kampt echter nog steeds met grensoverschrijdende problemen, zoals smokkel en terrorisme. Ook is het een doorgangsland voor migranten naar Europa.

'In ons belang'

Koenders: “De Malinese grenzen zijn poreus. Extremisten kunnen een dreiging vormen voor de Europese veiligheid. Onrust hier kan direct leiden tot een toename van migratiestromen richting de Middellandse Zee. Het stabiliseren van Mali is daarom ook in ons belang’, aldus Koenders. Dankzij Minusma is er een vredesakkoord getekend en zijn tienduizenden ontheemden en vluchtelingen teruggekeerd.

Veiligheidssituatie broos

“Maar we zijn er nog lang niet. De veiligheidssituatie is broos en de uitvoering van het vredesakkoord verloopt moeizaam. Daarom blijft de VN-missie noodzakelijk ter ondersteuning van de Malinezen op hun weg naar een veilige en welvarender toekomst”, zei de minister tijdens een ontmoeting met de leiding van de VN-missie.

Vertrek helikopters

Nederland levert ook volgend jaar een bijdrage aan de missie. Wel haalt Defensie de gevechts- en transporthelikopters aan het begin van het jaar terug naar Nederland. Koenders: "Die hebben een cruciale bijdrage geleverd aan deze missie en zullen worden gemist.’ Op dit moment wordt in overleg met de VN en partners gewerkt aan een goede overdacht van de helikoptercapaciteit. Duitsland heeft het voornemen om de Nederlandse helikopters af te lossen.