Zr. Ms. Rotterdam volgende schip voor EU-antipiraterijmissie

De bijdrage van Nederland aan de antipiraterijmissie Atalanta wordt opnieuw met een jaar verlengd. Volgens de huidige planning vaart het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam medio 2017 uit om de strijd aan te binden tegen eventuele zeerovers in de wateren rond Somalië.

Marinecommandanten schudden elkaar de hand.

De oude en de nieuwe commandant van het vlootverband schudden elkaar de hand.

Afgelopen 4 maanden was Zr. Ms. Tromp daarvoor ingezet. Het internationale vlootverband dat onder EU-vlag opereerde stond bovendien onder bevel van het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat.

De leiding over de vloot is inmiddels overgenomen door Spanje. Na nog een bezoek aan de havenstad Berbera in Somaliland, afgelopen weekeinde, heeft de Tromp nu koers gezet naar Nederland. Hier komt het schip naar verwachting enkele dagen voor de Kerst aan.

Nederland neemt al sinds 2009 deel aan Atalanta. In de jaren 2010 tot en met 2014 leverden Nederlandse marineschepen ook een bijdrage aan Ocean Shield. Dit is ook een antipiraterijmissie, maar dan van de NAVO.