Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen die in Mazar-e-Sharif personeel van het Duitse consulaat hielpen evacueren, ontvingen in Camp Marmal de herinneringsmunt “Duitse Generaal Consulaat Mazar-e-Sharif”. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot en met 28 november.

Op 10 november werd op de diplomatieke vestiging van Duitsland in Mazar-e Sharif een aanslag gepleegd. Nederland droeg met de inzet van een force protection (FP)-peloton en medisch personeel actief bij aan de evacuatie en beveiliging van het consulaat. Doordat de actie midden in de overdrachtsperiode plaatsvond, hebben zowel leden van 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso als 43 Brigade Verkenningseskadron Regiment Huzaren van Boreel hieraan bijgedragen. De ambassadeur reikte aan iedereen persoonlijk de herinneringsmunt uit.

 

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel werken zij aan de versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Zr. Ms. Vlaardingen

De mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen ruimt op de Oostzee oude explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op die een bedreiging vormen voor de scheepvaart. De Vlaardingen maakt momenteel deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measure Group 1 (SNMCMG1). Dit mijnenbestrijdingsflottielje is het oudste NAVO-verband en vaart al sinds 1973 rond. Het is de 'immediate reaction force' (IRF) van de NAVO. Indien het niet wordt ingezet als IRF, neemt het onder andere deel aan internationale oefeningen en assisteert NAVO-landen in het mijnenvrij maken van hun wateren.

brandbestrijding op achterdak van Rotterdam

Libisch marine- en kustwachtpersoneel leert een brand bestrijden op een schip.

Lopende operaties buitenland:

 • Voor Zr. Ms. Rotterdam zit operatie Sophia erop. De Libische cursisten, die aan boord trainden voor marine en kustwachttaken, hielden een afsluitende oefening. Het Nederlandse marineschip vaart terug naar Den Helder.
 • De Nederlandse Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters voerden in Mali vluchten uit, waarbij ze troepen vervoerden en bevoorraadden, informatie verzamelden en konvooien beveiligden. De Chinook voerde een medische evacuatie uit. De Special Operations Land Task Group (SOLTG) kwam in de omgeving van Kidal verschillende keren in actie.
 • Het rotatieondersteuningsteam van het Korps Commandotroepen arriveerde in Mali en werkte met militairen van de langeafstandsverkenningseenheid van 11 Luchtmobiele Brigade aan een snelle en effectieve overdracht. Het Kabinet heeft besloten in 2017 de SOLTG te vervangen door een eenheid voor langeafstandsverkenning, de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group. De ervaringen, de afgelopen jaren opgedaan met de SOLTG, hebben bewezen dat een dergelijke robuuste verkenningscapaciteit waardevol is. Het bleek ook dat de inlichtingentaken in deze omstandigheden geen 'special operations'-deskundigheid vereisen, maar dat deze taken ook door andere eenheden kunnen worden uitgevoerd.
 • Nederlandse luchtmachtmilitairen vlogen boven het Midden-Oosten om de coalitie in de strijd tegen ISIS te helpen. Dit gebeurt met een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig. De AWACS zorgt ervoor dat de anti-ISIS-coalitie over een actueel luchtbeeld beschikt. Ook coördineren de operators aan boord het militaire luchtverkeer in de regio en daardoor wordt het luchtruim veiliger.
 • In het noorden van Irak gaven Nederlandse militairen samen met Britse en Noorse collega’s les in onder meer gemotoriseerd optreden, geneeskundige hulp tijdens gevechten en het herkennen van explosieven. In de omgeving van Bagdad worden nog steeds de scherpschutterstraining en de cursus in het bevrijden van gegijzelden gegeven.
 • Belgische F-16's vlogen dagelijks missies in de strijd tegen ISIS. Een Nederlands force protection-detachement bewaakte de Belgische F-16's.
 • Zr. Ms. De Ruyter patrouilleerde in de Egeïsche Zee. Het marinefregat maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf van het vlootband, werkt vanaf het Nederlandse fregat.
 • Nederlandse militairen hielpen het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Aan de EU-trainingsmissie in Somalië nemen nóg 10 Europese landen deel.
 • Voor het Africa Contingency Operations Training and Assitance (Acota)-programma verzorgden Nederlandse militairen een opleiding voor Oegandese collega’s. Acota heeft tot doel de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen te vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze op termijn zelf vredesoperaties uitvoeren. Nederlandse militairen ondersteunen ook als waarnemers bij een training waarbij een bataljon Forces Armees du Burkina Faso worden voorbereid op inzet voor Minusma in Mali. De training bestaat uit schieten, gemotoriseerd optreden en cultural awareness.
 • Een Frisc-detachement voerde patrouilles uit vanaf het Griekse eiland Chios. De snel wendbare boten maken deel uit van het Border Security Team dat voor een Frontex-operatie ondersteuning verleent aan Griekenland.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp vaart in de Somalische wateren als stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Dit luchtverdedigings- en commandofregat voert het bevel over het Europese vlootverband.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD), beschermden in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Forward Support Element (FSE) Mirage hielp onder meer de beveiligingsteams van mariniers die schepen beveiligen tegen piraten. Afgelopen week ving het FSE Mirage het KDC-10 transportvliegtuig en de 14 koppen tellende bemanning op. Het toestel was onderweg naar Mazar-e-Sharif om daar militairen op te halen. Ook zorgde FSE Mirage voor de legering van Amerikaanse en Britse militairen. Verder arriveerden 10 Nederlandse mariniers die klaar waren met het beveiligen van een schip. Zij blijven een aantal dagen en beginnen dan aan een nieuwe klus.
minister speldt medaille op bij marineman

Minister Hennis-Plasschaert speldt de medaille voor daadkrachtig optreden op.

Lopende operaties/acties binnenland/ buitenland:

 • Nederlandse militairen hebben uit handen van minister Jeanine-Hennis Plasschaert en de gouverneur van Curaçao herinneringsmedailles gekregen voor hun daadkrachtige optreden in de West en Afrikaanse wateren.
 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. Afgelopen week is besloten om de inzet grensbewaking te verlengen tot 1 april 2017.
 • Defensie zocht op verzoek van de politie in de omgeving van Culemborg met het onbemande vliegtuig naar een vermiste persoon.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een mijnenjager van de Koninklijke Marine maakte zeemijnen onschadelijk.
 • Zogenoemde searchteams van Defensie doorzochten voor de politie locaties en percelen in de omgeving van Rotterdam, Haarlem, 's Hertogenbosch en Venlo. Tevens is ook een zoekteam ingezet op Curaçao voor een strafrechtelijk onderzoek.