Tweede Kamervoorzitter bij Nederlandse militairen in Mali

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft gisteren en vandaag de Nederlandse militairen in Mali bezocht. Arib liet zich informeren over het militaire werk en de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan VN-missie Minusma. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelde haar.

Kamervoorzitter Arib praat met een militair.

Kamervoorzitter Arib en generaal Middendorp praten tijdens het bezoek met een militair.

Arib: “Onze militairen leveren een belangrijke bijdrage aan stabiliteit in de wereld, vaak onder moeilijke omstandigheden. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan, zullen zij hun geliefden, familie en vrienden ongelooflijk missen. Het is goed om hen persoonlijk te spreken, om hen een hart onder de riem te steken en te zeggen hoezeer wij hun inzet waarderen.”

Contingentscommandant kolonel Wilco Roepers ontving de delegatie op Kamp Castor in Gao. Vanuit dit kamp vergaren militairen van verschillende operationele eenheden gezamenlijk inlichtingen.

Positie vrouwen

De politica ontmoette verder luchtmachtmilitairen van het helikopterdetachement en leden van het Joint Support Detachement en de Special Operations Land Task Group. Arib was zeer belangstellend  en wisselde uitvoerig van gedachten met de Nederlanders. Ook ontmoette de delegatie de gouverneur van Gao en enkele niet-gouvernementele organisaties. Onder meer aan de orde kwam de juridische en sociaaleconomische positie van vrouwen in de regio.

Generaal Middendorp en kamervoorzitter Arib bij een Apache.

Kamervoorzitter Arib krijgt uitleg over de capaciteiten van de Apache-gevechtshelikopter.

Onder de indruk

Arib was zichtbaar onder de indruk van de inzet in Mali. “Wij kunnen trots zijn op de loyaliteit en de moed waarmee Nederlandse militairen en civiele functionarissen bouwen aan vrede en veiligheid.”

Samen met Middendorp reikte de Kamervoorzitter nog aan 8 personen de VN medaille uit. Dit eremetaal is voor militairen die ten minste 90 dagen aan een VN-missie hebben deelgenomen.

Minusma

De VN-missie Minusma is gericht op het herstellen van de veiligheid en stabiliteit in Mali. De Nederlandse militairen voeren vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Daarmee vormen zij de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren. In totaal zijn er zo’n 450 militairen actief in Mali.