Hennis op marineschip: ”Goed functionerende Libische kustwacht cruciaal”

“Alleen al de eerste 7 maanden van 2016 zijn er 90.000 migranten vanuit Libië in Europa aangekomen. We kennen de gevolgen.” Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert gisteren aan boord van Zr. Ms. Rotterdam.

Minister Hennis tussen opvarenden Zr. Ms. Rotterdam.

Minister Hennis-Plasschaert sprak uitgebreid met de opvarenden van Zr. Ms. Rotterdam.

“Een goed functionerende kustwacht is cruciaal om de migratiestromen vanuit Libië naar Europa te controleren. We hebben er dus alle belang bij dat de Libische kustwacht zelf in staat is deze taak effectief uit te voeren.”

De Rotterdam neemt momenteel deel aan de Europese operatie Sophia op de Middellandse Zee. Het marineschip dient daar als trainingsplatform voor de Libische kustwacht en marine. Vrijdag kwam de eerste lichting cursisten aan boord.

Britse, Duitse en Griekse instructeurs brengen tot medio december totaal ongeveer 80 Libiërs beginselen bij van de (militaire) scheepvaart. Denk hierbij aan brandbestrijding op het water en boardingoperaties.

Bemanning op achterdek van Zr. Ms. Rotterdam.

Alle hens op het achterdek van Zr. Ms. Rotterdam.

Wil om te leren

De eerste trainingen gebeurden onder toeziend oog van de minister en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. De minister ondervond een goede sfeer tussen alle verschillende bloedgroepen: “Het gaat hier om een pilot, en we zijn pas 3 dagen bezig. Het is even zoeken naar de juiste balans in opleidingsniveau, maar de aanpak is goed. Ik zie vooral een enorme wil om te leren.”

Generaal Middendorp praat met bemanningsleden van een schip.

Bemanningsleden Zr. Ms. Rotterdam in gesprek met generaal Middendorp.

Uitbreiding mandaat

Sophia loopt sinds 22 juni 2015 in het centrale deel van de Middellandse Zee. De missie richtte zich aanvankelijk op het tegengaan van mensensmokkel. Door de ontwikkelingen in Libië besloot de EU Raad Buitenlandse Zaken in mei jl. het mandaat uit te breiden met training van kustwacht en marine en het handhaven van het VN-wapenembargo voor Libië. Zr. Ms. Rotterdam, met 2 Cougar-transporthelikopters aan boord, en het Italiaanse marineschip ITS San Giorgio vervullen sinds vorige week de functie van varend trainingsplatform voor Sophia.