F-16-vliegers trainen in duisternis

De dagen worden korter en de luchten donkerder. Ideale trainingsomstandigheden voor F-16-vliegers, want inzet van de jachtvliegtuigen gebeurt vaak bij duisternis. Om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, wordt op vliegbasis Volkel en Leeuwarden de komende 4 weken ’s avonds gevlogen. Dat begint vandaag.

Van maandag tot en met donderdag stijgen de F-16’s bij invallende duisternis op. Op vrijdag wordt alleen overdag gevlogen.

Na 2 decennia onafgebroken inzet van de F-16 en het personeel is het nu tijd voor een herstelperiode. Daarin trainen de vliegers onder meer luchtgevechten, navigeren, bijtanken in de lucht en laagvliegen in de daarvoor bestemde oefengebieden. Deze acties zijn noodzakelijk ter voorbereiding op mogelijke toekomstige missies.

Nachtkijkers

Voor nachtelijke operaties zijn de jachtvliegers goed uitgerust. Zo dragen ze nachtkijkers om in donker goed te zien. Het nadeel van zulke ‘brillen’ is dat het lijkt alsof de vlieger door 2 kokertjes kijkt. Hier veilig mee werken, vergt veel oefening.

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaande planning worden afgeweken. Meer weten over vliegbewegingen? Zie www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is er het gratis telefoonnummer 0800–022 60 33. Klachten zijn ook in te dienen via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.