Hennis deelt visie met Duitse legertop

Een Nederlandse minister van Defensie die de Duitse legerleiding toespreekt. Jeanine Hennis-Plasschaert nam de uitnodiging aan. Haar boodschap vandaag in Berlijn: in deze tijden van onzekerheid, polarisatie en fragmentatie, is een eensgezind optreden cruciaal. Naast hoge militairen, hoorden ook Duitse politici en topfunctionarissen uit het bedrijfsleven hoe Hennis vooral praktisch wil omgaan met een veranderende wereld.

Minister Hennis spreekt voor Duitse legertop. Katheder omringt door EU-, Nederlandse en Duitse vlag en achtergrondtekst Bundeswehrtagung 2016.

Minister Hennis spreekt in Berlijn voor Duitse legerleiding, politici en bedrijfsleven.

“Geen enkel land kan de uitdagingen van vandaag alleen aan”, aldus Hennis. Ze benadrukte de kracht van een eensgezind optreden. “Geen enkele macht in onze omgeving komt in de buurt van wat wij gezamenlijk op de mat kunnen leggen. Om onze vrijheid en manier van leven te beschermen, moeten we hand in hand optrekken."

Eenheid als schild

“We hebben eenheid nodig”, zo stelde Hennis, "omdat migranten ook de komende jaren op onze deuren zullen blijven kloppen, omdat terroristen niet zullen aarzelen opnieuw toe te slaan, omdat de spanningen tussen landen en de conflicten rond Europa naar verwachting eerder zullen toenemen dan afnemen." De vergaande samenwerking met de Duitse krijgsmacht noemt Hennis als voorbeeld van hoe de krachten vergaand kunnen worden gebundeld in het gemeenschappelijk belang.

Rusland afschrikken

Daarbij noemt Hennis het onwaarschijnlijk dat de relatie met Rusland op korte termijn verbetert. “Daarom moeten we onze aandacht verleggen van korte naar (middel)lange termijn." Waar de NAVO eerder inzette op de zogenoemde geruststellende maatregelen ten behoeve van de oostelijke bondgenoten, wordt nu ingezet op meer structurele afschrikkende maatregelen.

Trans-atlantische verantwoordelijkheid

De dreigingen en veranderingen vragen om investeringen in de krijgsmacht, zo hield de minister haar toehoorders voor. “Ook is meer balans binnen de NAVO broodnodig. De Europese belangen staan op het spel. Dan mogen we niet verwachten dat de Amerikanen structureel de zwaarste lasten dragen.”

Nederlandse en Duitse cavelerist.

Samenwerken met Duitse collega's tijdens tankoefening (februari 2016).

De militairen doen het

Ze sprak verder haar waardering uit voor de Duitse en Nederlandse militairen die het uiteindelijke werk doen. “Het zijn de militairen die de Defensiesamenwerking in de praktijk zichtbaar maken.”

Op dit moment werken beide landen schouder aan schouder in onder meer Afghanistan, Mali en Irak. De minister weet zich geïnspireerd door de praktische ‘can do’-mentaliteit van de mannen en vrouwen in uniform. Hennis: “Zij maken onze militaire samenwerking tot een van de meest succesvolle ter wereld.”