Weekoverzicht Defensieoperaties

Stationsschip in het Caribisch Gebied Zr. Ms. Holland verleent noodhulp op Haïti. Orkaan Matthew richtte op het eiland enorme schade aan. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 tot 10 oktober.

Het patrouilleschip brengt vanaf Curaçao militairen en een eerste lading hulpgoederen. Ook ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan volgt met spullen.

Minusma

Ook in 2017 levert Nederland een bijdrage aan Minusma, de VN-vredesmissie in Mali. De Nederlandse bijdrage telt ongeveer 290 militairen en richt zich vooral op het verzamelen en analyseren van inlichtingen.

De ambassadeur van Nederland in Mali Jolke Oppewal bezocht Kamp Castor in Gao. Hij bekeek hoe en in welke omstandigheden de Nederlandse troepen hun werk doen. Oppewal liet zich ook informeren over de operationele taken van verschillende eenheden, met name de special operations forces en het helikopterdetachement. Vanuit Kamp Castor bezocht hij ook civiele autoriteiten en non-gouvernementele organisaties in Gao.

Luitenant-kolonel Niels van den Berg is nu commandant van het helikopterdetachement. Hij nam de functie over van ranggenoot Jorrit de Gruijter. Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters van de eenheid maakten deze week diverse vluchten in Mali. Dat gebeurde om troepen te bevoorraden, konvooien te begeleiden, informatie te verzamelen. Ook voerden ze een medische evacuatie uit.

De Special Operations Land Task Group voerde operaties uit in de omgeving van Kidal. Hierbij onderzochten de militairen onder meer geïmproviseerde explosieven om informatie te verkrijgen over de herkomst ervan en manier waarop deze zouden zijn ingezet.

Lopende operaties buitenland:

 • Het fregat Zr. Ms. De Ruyter spotte tijdens patrouilles in de Egeïsche Zee vaartuigen met migranten. De Nederlanders gaven de locaties door aan de Griekse en Turkse kustwachten.

  Zr. Ms. De Ruyter maakt deel uit van een NAVO-vlootverband dat verkenningen uitvoert en migrantenstromen op de Egeïsche Zee monitort. De activiteiten helpen illegale mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De internationale staf die het vlootband aanstuurt werkt vanaf Zr. Ms. De Ruyter.
Beeld vanuit een Dornier-kustwachtvliegtuig.

Beeld vanuit het kustwachtvliegtuig boven het Italiaanse Pantelleria (september 2014).

 • Een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht wordt ingezet voor surveillancevluchten boven de Middellandse Zee. Dat gebeurt onder leiding van de Koninklijke Marechaussee. Afgelopen week spotte het vliegtuig een zeiljacht met 116 migranten na een noodoproep. De Italiaanse kustwacht werd gewaarschuwd en die hielp ze allemaal veilig aan land.
 • Nederland levert personeel voor de EU-trainingsmissie in Somalië. Aan de missie nemen nóg 10 Europese landen deel. De EUTM-S ondersteunt het Somalische leger met trainingen en strategisch advies. Op termijn moet het Somalische leger zelfstandig functioneren onder een stabiele Somalische overheid.
   
 • Nederland voorziet in diverse trainingen aan de Koerdische Peshmergastrijders. In het Noorden van Irak brachten landmachtmilitairen en militairen van het Korps Mariniers, met Britse en Noorse collega’s, de Peshmerga schiet- en rijvaardigheden bij. Ook gaven ze les in het verlenen van eerste hulp bij gewonden. In de omgeving van Erbil loopt de Modern Brigade Course. Ook verzorgen Nederlandse Special Operations Forces-trainers diverse opleidingen waaronder de commandocursus, instructeurscursus, de scholing tot scherpschutter en een training in het bevrijden van gijzelaars.
   
 • In het Midden-Oosten beveiligt een force protection detachement het Belgische F-16-detachement in de strijd tegen ISIS. Het laatste materieel van de voormalige basis in het Midden-Oosten is afgevoerd voor transport terug naar Nederland.
   
 • Voor Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif en op het hoofdkwartier in Kaboel.
Een snelle motorboot.

Militairen komen met migranten in de FRISC aan bij het Griekse eiland Chios (januari 2016).

 • Het Frisc-detachement van het Border Security Team (FRONTEX) voerde patrouilles uit.

  Het Border Security Team werkt op de Griekse eilanden Chios en Lesbos. De medewerkers screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap, verantwoordelijk voor de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie.
 • Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane bij te staan.
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat werd ook deze week het bevel gevoerd over het Europese vlootverband.
   
 • Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment beveiligde in de Golf van Aden een Nederlands schip tegen piraterij.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. Deze ondersteuning van de landmacht is verlengd tot december.
   
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 50 keer in actie voor het ontmantelen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie leverde militaire bijstand aan de politie in Breda voor een strafrechtelijk onderzoek. Hierbij is een meetstation dat akoestische trillingen registreert ingezet.
   
 • Defensie ondersteunde de politie bij nog 2 strafrechtelijk onderzoeken. Hierbij doorzochten zoekteams percelen in de regio’s Liempde (Noord-Brabant)en Haren (Groningen).
   
 • Op verzoek van de politie zochten militairen bij Zuidplas (Zuid-Holland) onder water naar een vermist persoon.
   
 • Op Curaçao doorzocht een zoekteam een woning.