Defensie draagt Eygelshoven weer over aan Amerikanen

Defensie draagt morgen de voormalige Prepositioned Organizational Materiel Storage site (POMS) in het Zuid-Limburgse Eygelshoven weer over aan de Amerikaanse krijgsmacht. De Amerikanen gaan het terrein inrichten als Army Prepositioned Stocks Eygelshoven. Er worden rond de 1.600 voertuigen opgeslagen en onderhouden.

Burgers maken pantservoertuig schoon.

Burgermedewerkers maken een uit Afghanistan teruggekomen pantservoertuig schoon in Eygelshoven (januari 2011).

De terugkeer van de Amerikanen is onderdeel van de geruststellende maatregelen die de NAVO neemt vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa.

Werkgelegenheid

Op Eygelshoven, dat de naam Army Prepositioned Stocks Eygelshoven (APS-E) krijgt, komt materieel te staan van een US Armored Brigade Combat Team van de US Army. Defensie ondersteunt de Amerikanen bij het onderhoud, bewaking en beveiliging. De komst van de APS-E levert werkgelegenheid op voor de regio Zuid-Limburg, waarschijnlijk ruim 100 banen.

Defensie is nog bezig met het terrein gebruiksgereed maken. Bij de ingebruikname door de VS voldoet het terrein aan alle wettelijke verplichtingen op het gebied van onder meer milieu en veiligheid.

De VS gaven de locatie op 30 september 2006 terug aan Nederland door de vermindering van de militaire aanwezigheid van de VS in Europa. In de jaren ervoor waren de POMS in Ter Apel, Coevorden, Vriezeveen en Brunssum al dichtgegaan.