Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen helpen sinds vorige week op Bonaire bij het onderzoek naar de moord op politieagent Ferry Bakx. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 19 tot 26 september.

Militair houdt horologe in zijn hand.

Militairen helpen met het onderzoek op Bonaire.

De militairen hielpen moeilijk begaanbaar terrein te onderzoeken. Dankzij deze inzet werden meerdere vuurwapens gevonden die mogelijk zijn gebruikt bij de overval met fatale afloop.

Militairen staan in de houding.

Beeld van de medaille-uitreiking op Camp Marmal.

Resolute Support

Op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif ontvingen 5 Nederlandse militairen de NAVO-medaille voor hun bijdrage aan de NAVO-operatie Resolute Support. Zij werken op het hoofdkwartier Train Advise Assist Command North.

Voor Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse collega’s van krijgsmacht en politie over hoe zij het beste hun werk kunnen organiseren. Een beveiligingseenheid en een geneeskundig detachement stonden de adviseurs bij. De Nederlanders opereren vanuit Mazar-e-Sharif in het noorden. Voor Resolute Support werken er ook Nederlanders op het hoofdkwartier in Kaboel.

Lopende operaties buitenland:

 • Het fregat Zr. Ms. de Ruyter spotte tijdens een patrouille in de Egeïsche Zee 3 vaartuigen met migranten. De Nederlanders gaven de locaties van de boten door aan de Griekse en Turkse Kustwachten. De laatste nam de ongeveer 120 migranten aan boord.

  Zr. Ms. de Ruyter maakt deel uit van Standing NATO Maritime Group 2. Dit NAVO-vlootverband voert verkenningen uit en monitort migrantenstromen op de Egeïsche Zee. Deze activiteiten helpen illegale mensensmokkel in deze regio aan te pakken. De vergaarde informatie wordt gedeeld met de kustwachten van Turkije en Griekenland en met het Europese agentschap Frontex. De staf die het vlootband aanstuurt werkt vanaf Zr. Ms. De Ruyter.
Militair laadt magazijn.

Een Iraakse militair laadt een magazijn (maart 2015).

 • In het noorden van Irak verzorgen trainingsteam opleidingen en trainingen aan Peshmerga-eenheden. Die zijn daardoor nog beter in staat om de strijd met ISIS aan te gaan. De 5e lichting Nederlandse instructeurs van de Capacity Building Mission Iraq maakte plaats voor de 6e. De nieuwe lichting is inmiddels vol op bezig om samen met de coalitiegenoten de trainingen aan de Peshmerga voort te zetten. De trainingen werpen hun vruchten af, onder andere door flexibel in te spelen op de trainingsbehoeften van de Peshmerga, zoals het omgaan met geïmproviseerde explosieven en de kennis over het verrichten van levensreddende handelingen.
 • Chinook-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters maakten diverse vluchten in Mali. Dat gebeurde om troepen te bevoorraden, konvooien te begeleiden en informatie te verzamelen. De Special Operations Land Task Group (SOLTG) voerde meerdere operaties uit in omgeving van Kidal en leverde hiermee een substantiële bijdrage aan de hoofdtaak van de MINUSMA missie: “bescherming van de bevolking van Mali.”
   
 • Een militair van de Koninklijke Marechaussee neemt vanuit Tunesië deel aan de civiele missie European Union Integrated Border Assistance Mission in Libya (EUBAM Libië).(link)
   
 • Nederland neemt ook deel aan de trainingsmissie van de Europese Unie in Somalië (EUTM-S). Trainers en adviseurs ondersteunen specialisten van het Nationale Somalische Leger, adviseren het Somalische ministerie van Defensie en werken bij het hoofdkwartier van de EUTM-S. Aan de trainingsmissie nemen naast Nederland nog 10 Europese landen deel. 
   
 • Het FRISC-detachement van het Border Security Team onderschepte een vissersboot. De 27 migranten aan boord werden overgebracht naar Chios. Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werkt het Border Security Team, dat bestaat uit medewerkers van het Commando Dienstencentra, marechaussee, marine, Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. Het team werkt onder de vlag van Frontex. Dat is het EU-agentschap, dat verantwoordelijk is voor de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de Europese Unie.
   
 • Een team marechaussees zet zich in voor de EULEX-missie in Kosovo. Die bevordert de stabiliteit in het land door het bestuurlijk apparaat, politie, justitie en douane bij te staan.
   
 • Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp is in de Somalische wateren stafschip voor de antipiraterijmissie Atalanta. Vanaf dit luchtverdedigings- en commandofregat wordt het bevel gevoerd over het Europese vlootverband.
   
 • Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment (VPD) beveiligde in de Golf van Aden een Nederlands schip tegen piraterij.

Lopende operaties/acties binnenland:

 • De landmacht hielp de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens.
   
 • Tijdens Prinsjesdag ondersteunde Defensie de burgemeester van Den Haag met een EOD ploeg die stand-by stond. Er waren geen bijzonderheden.
   
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam op het land meer dan 30 keer in actie voor het ontmantelen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.