IGK en ombudsman ervaren meerwaarde Mali-reservist

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Bart Hoitink bezocht afgelopen week de Nederlandse militairen in Mali. Hij was daar samen met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en voorzitter van het comité Nationale Veteranendag Boele Staal.

Pratende militairen achter een tafel.

Zowel in Gao als in Bamako liet het gezelschap zich uitvoerig informeren. Het trio zag dat het materieel veel sneller slijt dan in Nederland en dat er meer reservedelen nodig zijn om het inzetbaar te houden. Opvallend was ook het verschil in rechtspositie en regelgeving bij de verschillende eenheden en landen die met elkaar samenwerken.

Reservisten en Veteranen

Hoitink was blij dat er ook in Mali reservisten werken, onder zeer zware omstandigheden als stof en hitte van boven de 45 graden. Zij steunen de missie met hun specifieke kennis en ervaring. "Zij vormen absoluut een meerwaarde", zei hij. Als Inspecteur der Veteranen was Hoitink er trots op veteranenombudsman Van Zutphen en Staal te kunnen laten zien hoe een militair veteraan wordt in een missie als Mali en wat hij of zij daarvoor moet doen en kunnen.

Er was volop gelegenheid uitgebreid met militairen te praten. Staal noemde het fascinerend zoals het logistiek en facilitair draaide op Kamp Castor. "Een geoliede machine", concludeerde hij. Van Zutphen gaf aan dat hij met name het enthousiasme van de militairen waardeerde. Hij vond het leerzaam om te zien onder welke omstandigheden zij hun werk doen.

Duitse evenknie

Het bezoek aan de Nederlandse militairen combineerde Hoitink met een bezoek aan de Duitse eenheid in Mali. Dat deed hij samen met zijn Duitse evenknie Hans-Peter Bartels om de goede en brede samenwerking met Duitsland te onderstrepen. "Nederlandse militairen staan schouder aan schouder met hun Duitse collega's in een internationale VN-omgeving. Dit doen ze met veel overgave en souplesse", concludeerde hij na afloop. Ze spraken ook met de Malinesse militaire Ombudsman.

IGK tevens Inspecteur reservisten

De IGK is onafhankelijk adviseur van de minister, bemiddelaar en treedt op als Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der Reservisten. De IGK geeft invulling aan zijn taken door werkbezoeken af te leggen waarbij hij commandanten en vooral ook medewerkers spreekt. Daarnaast kan iedere medewerker van Defensie zich rechtstreeks richten tot de IGK met een bemiddelingsverzoek (ombudsman).

Conferentie

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en veteranenombudsman Van Zutphen openen maandag 3 oktober in Amsterdam een internationale conferentie voor ombudslieden van krijgsmachten over de hele wereld. Het thema van dit jaar is 'de rol van ombudsinstituties bij internationale missies'.