Defensie onthaalt iconische D-Day-vlag

D-Day… In de vroege morgen van 6 juni 1944 stoomt een reusachtige invasievloot op om een gat te slaan in de Atlantikwall. Helemaal vooraan vaart 1 klein scheepje richting de Duitse kanonnen: de LCC 60. Op het 17 meter lange commando- en loodsbootje wappert trots een Amerikaans dundoek. Deze vlag die voorop ging bij de bevrijding van West-Europa werd vandaag in bruikleen gegeven aan het Nationaal Militair Museum.

Minister Hennis van Defensie overhandigt vlag.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert overhandigt de vlag, die ter bescherming is ingepakt.

De vlag arriveerde per Chinook-transporthelikopter. 2 militairen droegen het reliek door een erehaag van Amerikaanse en Nederlandse militairen naar minister Jeanine Hennis-Plasschaert. “Deze vlag moet ons eraan herinneren dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Samen moeten we ons uiterste best doen om de waarden hoog te houden waarvoor de helden van D-Day bereid waren te sterven.”

Amerikaanse D-Day vlag.

De Amerikaanse stars and stripes met 'maar' 48 sterren. Hawaii en Alaska waren nog geen Amerikaanse staten.

$514.000

Minister Hennis bedankte ook de markante oud-ondernemer en (kunst)verzamelaar Bert Kreuk uitvoerig. Hij kocht de vlag eerder dit jaar op een veiling en geeft hem nu in bruikleen aan het Nationaal Militair Museum (NMM). Op de vraag waarom hij het astronomische bedrag van $514.000  (€457.000) neertelde voor een fragiel stukje textiel brandt hij los: “Het is een van de belangrijkste aandenkens uit de Tweede Wereldoorlog. Maar de vlag staat vooral symbool voor de bevrijding van West-Europa en onze huidige vrijheid.”

Juist de symbolische waarde raakte Kreuk persoonlijk: “De Amerikaanse jongens die toen hun leven gaven, hebben mij de kans en vrijheid gegeven om mijn Amerikaanse droom te verwezenlijken. Zo voel ik dat. Dat verhaal van vrijheid en wat daarvoor is opgeofferd, moeten we blijven vertellen. Om te voorkomen dat we ooit weer in zo’n situatie komen.”

Ruimte in Nationaal Militair Museum waar Amerikaanse D-day vlag ligt. Tekst bord op achtergrond: The 48 Star Flag tha Led the First Americans to Utah Beach on D-Day, June 6, 1944.    .

De Amerikaanse vlag krijgt een mooie plaats in het Nationaal Militair Museum.

Teletijdmachine

De vlag leent zich perfect voor het vertellen van een verhaal aan een groot publiek. “Het is alsof je in een teletijdmachine stapt als je er naar kijkt. Er zit een kogelgat in en door de rafels voel je de stormwinden waaraan hij is blootgesteld. Ook staat hij met 48 sterren voor een tijdsbeeld. Alaska en Hawaï waren nog geen Amerikaanse staten.”

Om het verhaal respectvol te vertellen, zocht Kreuk contact met Defensie. “Zij wezen me op het NMM. Ik woon niet meer in Nederland en kende het niet. Toen ik er voor het eerst kwam, wist ik niet wat ik zag. Het draait niet alleen om het materieel maar juist ook om de maatschappelijke impact. ‘Dit wordt geweldig’, dacht ik.” Het NMM wijdt de komende maanden een aparte tentoonstelling aan het bijzondere aandenken.

Historische foto van de landings crafts control 60 van luitenant-ter-zee Howard van der Beek.

Landings crafts control 60 van luitenant-ter-zee Howard van der Beek.

LCC 60

De Stars and Stripes lagen tot zijn dood in 2014 in de kast bij Howard van der Beek. Deze zoon van een Nederlandse immigrant was als 27-jarige commandant van de LCC 60 (landings crafts control). 4 LCC’s moesten met hun radar en sonar de eerste aanvalsgolven veilig langs mijnen en zandbanken naar de Normandische kust loodsen. De 3 andere LCC’s waren echter uitgeschakeld door onder meer een zeemijn. Dat maakte Howard en zijn 14-koppige crew verantwoordelijk voor de veilige navigatie van de volledige landingsvloot voor Utah beach. De vlag ging voorop.