Lof voor piraterijbestrijdende mariniers tijdens Wereldhavendagen

Mariniers behoeden Nederlandse koopvaardijschepen al sinds 2011 voor piraten. De zeesoldaten van deze zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD’s) zijn voor dit beveiligingswerk vandaag voor het eerst geëerd. Dat gebeurde via lovende woorden en met de zogenoemde VPD-gesp. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp reikten de onderscheidingen uit aan boord van Zr. Ms. Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen.

Hennis bracht 17 januari 2012 in herinnering. Een dag die kapitein Hans Fopma  van het schip de Flintstone volgens haar niet snel vergeet. “Het was de dag dat zijn schip van offshore aannemer Tideway door piraten werd aangevallen. Ze waren op weg naar het Suezkanaal. Het was vroeg in de ochtend. Peter, de commandant van de VPD, die al uren op de brug stond, kwam naar hem toe. Hij en zijn collega’s hadden een motorboot gesignaleerd en die boot kwam nu met grote snelheid op het schip af. Een acute dreiging”, vertelt de minister.

Peter commandeerde de scheepsbemanning naar de citadel te gaan, een speciale afsluitbare veilige ruimte. Hennis: “Terwijl de mariniers hun posities innamen bleef kapitein Fopma aan het roer staan. Eerst vuurden de mariniers lichtkogels af om de piraten te waarschuwen om te laten zien dat het schip werd beveiligd. Dit mocht echter niet baten. Sterker nog, de piraten kwamen steeds dichterbij en brachten een raketwerper in stelling. Om het directe gevaar af te wenden…openden de mariniers – en natuurlijk, conform de procedures – het vuur. Die boodschap was wel duidelijk. De piraten braken de aanval af. Zij keerden terug naar het moederschip.”

Belangrijk werk

Een ding is volgens minister Hennis zeker: “zonder de professionele houding van bemanning én mariniers had deze situatie er totaal anders kunnen uitzien. Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk de beveiliging van onze Nederlandse koopvaardijschepen is, en daarmee het werk van onze Vessel Protection Detachments.” De bewindsvrouw vindt dat Nederlandse zeevarenden ‘een toereikend niveau van bescherming’ verdienen en dat ook krijgen met de VPD’s. Ze pleit bovendien voor een verdere internationale aanpak van de oorzaken van piraterij: de armoede, chaos en conflicten in Somalië. Hierbij noemt ze ook de huidige Nederlandse inbreng bij de trainingsmissies ACOTA en EUTM Somalia en antipiraterijmissie Atalanta.

Prikkeldraad en noodprocedures

De Nederlandse mariniers bieden bescherming door onder meer prikkeldraad rondom de schepen te bevestigen om piraten de toegang te verhinderen. Ze lopen 24/7 de wacht en oefenen noodprocedures met de scheepsbemanning.  Om hun taken aan boord volledig zelfstandig uit te voeren hebben ze wapens, munitie, medische hulpmiddelen, zelfbeschermingsmiddelen en communicatiemiddelen bij.

Sinds 2011 zijn VPD’s bijna 200 keer ingezet, variërend van enkele dagen tot meerdere weken. De groep vandaag beloonde mariniers vormt slechts een deel van alle voor de beveiligingsteams ingezette militairen. De anderen krijgen hun VPD-gesp later van hun commandant.

Wereldhavendagen

Mariniers laten tijdens de Wereldhavendagen (tot en met zondag in Rotterdam) aan het publiek zien hoe zij een koopvaardijschip bevrijden van piraten. Maar ook toont de marine hoe het drugssmokkelaars in het Caribisch gebied onderschept. Verder kunnen mensen een kijkje nemen aan boord van onder meer onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw en mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen. Kinderen mogen over de hindernisbaan of een ritje maken in een rupsvoertuig van het Korps Mariniers.