Fregat op weg voor deelname aan NAVO-vlootverband

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter is vanmiddag met een 180-koppige bemanning vanuit Den Helder vertrokken naar de Egeïsche Zee. Daar brengt het schip tot eind december mensensmokkelnetwerken in kaart voor NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2).

Thuisfront zwaait vanaf kade bemanning Zr. Ms. De Ruyter uit.

Thuisfront zwaait in haven Den Helder bemanning Zr. Ms. De Ruyter uit.

Aan boord van het marineschip stuurt een 20-koppige staf het internationale vlootverband aan. Aan die staf rapporteren alle schepen als die vluchtelingenstromen waarnemen. De staf telt leden uit onder meer Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten. Nederland neemt deel aan het vlootverband vanwege de noodzaak van een brede internationale inzet in de migratiecrisis.

Verplicht hulp bieden

Het schip verzamelt in eerste instantie informatie. Worden er vluchtelingen in de territoriale wateren aangetroffen dan licht de De Ruyter de lokale autoriteiten in. Die vangen de vluchtelingen op. In geval van acute nood heeft het schip de verplichting om hulp te bieden door bijvoorbeeld vluchtelingen aan boord te nemen.

Zr. Ms. De Ruyter frontaal en vanuit de lucht gezien.

Zr. Ms. De Ruyter tijdens antipiraterijmissie Atalanta voor de kust van Somalië (februari 2013).

Verkenningsdrone

Er gaat geen boordhelikopter mee, maar wel een kleine verkenningsdrone. Dat is dezelfde drone die werd aangeschaft voor de afgelopen missie van Zr. Ms. Van Amstel. De bemanning is voorbereid om het helidek en de hangaar indien nodig snel in te richten voor de opvang van vluchtelingen.

Eerdere inzet voor SNMG

Multipurpose-fregat Zr. Ms. Van Amstel vervulde van maart tot juni dezelfde rol als de De Ruyter voor de snel inzetbare maritieme eenheid SNMG-2. In het oostelijk deel van de Egeïsche Zee bracht het samen met andere NAVO-schepen, mensensmokkelnetwerken in kaart via verkenningen, controles en toezicht op het water. Daarna was het schip nog een maand actief voor Frontex. Het bracht toen 1.024 migranten in veiligheid, die op zee in nood verkeerden.