Afrikaanse landen doen voordeel met kennis landmacht

Wat doe je na een overstroming? Hoe schrijf je een fictieve, maar realistische gebeurtenis als oefenscenario? Zomaar wat voorbeelden waarbij landmachteenheden de internationale oefening Southern Accord 2016 in Malawi ondersteunen.

Afrikaanse militairen.

Afrikaanse deelnemers aan de oefening Southern Accord.

US Army Africa, een Amerikaanse landmachteenheid, bereidt tijdens Accord-oefeningen Afrikaanse militairen voor op operaties in hun eigen werelddeel. In dit geval ligt de nadruk op rampenmanagement in Malawi, dat vaak te kampen heeft met overstromingen. Daarnaast is er aandacht voor de bijdrage aan de VN-vredesoperatie MONUSCO in Congo.

Naast gastland Malawi nemen militairen uit Angola, Botswana, Lesotho, Namibië, Swaziland en Zambia tot eind deze week deel aan de oefening.

Nederlandse militair achter een laptop in Malawi.

Nederlandse militairen maken onder meer oefenscripts voor Southern Accord.

Overstromingen

Het gedeelte over disaster management speelt in de hoofdstad Lilongwe. Majoor Groothedde van 1 Civiel en Militair Interactie commando: “De kennis die wij brengen op het gebied van rampenmanagement binnen het VN-systeem is van grote waarde voor de Malawische militairen. Dit net als de rol van internationale en hulporganisaties.” Collega kapitein Boer liet de Afrikanen zien hoe Defensie search and rescue op het water uitvoert. Ook gaf hij inzicht over de Nederlandse inzet in Nepal, na de aardbeving vorig jaar.

Bijdrage binnen vakgebied

Op enkele uren rijden vanaf Lilongwe ligt de basis van het Malawi Armed Forces Command. Hier draait een oefening  van een multinationaal brigadehoofdkwartier, gericht op inzet in Congo. Nederlandse landmachtmilitairen leveren binnen hun vakgebied een bijdrage aan onder meer het militair planningsproces, gericht op: geneeskunde, genie, logistiek, inlichtingen en verbindingen.

Nederlands geneeskundig militair en Malawische militair aan het werk.

Geneeskundig militair helpt Malawische militair bij onderzoek naar malaria.

Zo maakten 2 militaire verpleegkundigen instructiekaarten voor het zoveel mogelijk tegengaan van malaria. De Nederlanders vervullen verder onder meer rollen als observer/trainer,  maar schrijven ook fictieve, maar realistische gebeurtenissen die in het oefenscenario belanden.

Waardering

De Nederlandse inbreng wordt volgens de senior nationale vertegenwoordiger zeer gewaardeerd, door zowel de organiserende als oefenende eenheden. “Oefeningen zoals deze leren ons dat de Nederlandse manier van opleiden goed voorbereid op het werken in een internationale multiculturele omgeving. De missies van de afgelopen jaren hebben ons verder veel kennis opgeleverd. Die delen we nu met onze Afrikaanse partners.“