Financieel Service Centrum verhuist naar Utrecht

Het Financieel Service Centrum (FSC), onderdeel van het Financieel Administratie en Beheerkantoor (FABK), verhuist voorjaar 2017 van Eygelshoven (Kerkrade) naar de Kromhoutkazerne in Utrecht. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert meldde dit vandaag aan de Tweede Kamer. 

Het FABK heeft nu nog 2 vestigingen: in Utrecht en in Eygelshoven. Volgens Hennis is het doelmatiger om ze samen te voegen. Onderzoek wees dat uit. Daarnaast zijn door IT-ontwikkelingen veel banen bij het FABK in Limburg vervallen of komen te vervallen. Van de voorheen 103 functies blijven er slechts 50 over. 

Daar komt bij dat het Amerikaanse leger,op de plek van het FSC, weer defensiematerieel gaat onderhouden en opslaan. Dat gebeurt op de voormalige Amerikaanse Prepositioned Organizational Materiel Storage (POMS) site in Eygelshoven. De onderhoudswerkzaamheden, die gepaard gaan met overlast, maken het terrein minder geschikt voor kantoren. 

De komst van de Amerikanen naar Eygelshoven, betekent nieuwe werkgelegenheid voor de regio Zuid-Limburg. Om hoeveel banen het gaat, is nog niet bekend.

Ontwikkeling FABK

De voorgenomen verhuizing is een onderdeel van het centraliseren van betalingen door Defensie. Dat begon in 2004 door de bestaande 87 betaalpunten in Nederland samen te voegen in een Centraal Betaalkantoor Defensie (CBD) met nog maar 5 locaties. Toen het Financieel Dienstencentrum (FDC) in 2008 werd opgericht, verplaatste Defensie werk naar Eygelshoven, om het verlies aan werkgelegenheid in de regio, na sluiting van de POMS-site, te compenseren.