Fregatten schieten met scherp voor Noorse kust

Verschillende soorten raketten, kanons en mitrailleurs. Zr. Ms. De Ruyter en Zr. Ms. Tromp haalden deze week alles uit de kast om zich te verweren tegen de oefenvijand. De schepen namen deel aan een complexe internationale oefening voor de kust van Noorwegen. Die speelde zich af in het hoogste geweldsspectrum.

Harpoon-lancering vanaf Zr. Ms. De Ruyter.

Harpoon-lancering vanaf Zr. Ms. De Ruyter.

Aan marine-oefening Operation Mjoelner deden 8 schepen uit België, Denemarken, Nederland en Noorwegen mee. In de Noorse Zee moesten zij vijandelijke bootjes, vliegtuigen, fregatten en raketten onschadelijk maken. Die stuurde de Nederlandse oefenleiding vanaf De Ruyter op onverwachte momenten op hen af. Ook doelen op land moesten worden uitgeschakeld.

Systemen inzetten

De internationale samenwerking in deze oefening was nieuw. "Nederland is al enkele jaren gewend om echte wapensystemen in een fictief oorlogsscenario in te zetten, maar voor Denemarken en Noorwegen was dit de eerste keer", vertelt scenarioleider luitenant-ter-zee der 2e klasse oudste categorie Ferdi van het Maritime Warfare Centre.

De schepen schoten samen maar liefst 18 raketten de lucht in, waarvan 9 door de Nederlandse schepen. Behalve raketlanceringen in het fictieve conflictscenario waren er ook lanceringen om de grenzen van het materieel op te zoeken.

Harpoon-lancering vanaf Zr. Ms. De Ruyter.

Harpoon-lancering vanaf Zr. Ms. De Ruyter.

Harpoon-lancering

Een belangrijke test was de lancering van de nieuwe uitvoering van de harpoon missile op de De Ruyter, het zwaarste wapen van het fregat. De raket is aangepast en kan behalve op zee nu ook doelen nabij land bereiken. Daardoor is het schip nog beter inzetbaar in kustgebieden. Met een oorverdovende dreun verliet de harpoon het fregat om met succes dicht bij land een vijandelijk 'schip' uit te schakelen.

Scenarioleider Ferdi blikt met grote tevredenheid terug op afgelopen week. "We zijn erin geslaagd om bijna alle raketten te lanceren, dus de oefening is sowieso een succes. Zodra we alle data van de lanceringen binnenhebben, maken we nog een uitgebreide analyse. Verder leverde de internationale samenwerking een schat aan informatie en vaardigheden op."