Nieuwe secretaris-generaal Defensie Wim Geerts: “je kunt altijd het verschil maken”

Iemand die de handen uit de mouwen wil steken ten gunste van de krijgsmacht, wil bijdragen het draagvlak voor Defensie te versterken, zaken serieus aanpakt, humor heeft, open en toegankelijk is. Dat is de indruk die secretaris-generaal Wim Geerts achterlaat na zijn introductie, vanmiddag in het Ministerie van Defensie in Den Haag.

Secretaris-generaal Wim Geerts.

Nieuwe secretaris-generaal Wim Geerts. (foto: Jørgen Geers)

Geerts: “Ik besef, dat waar je ook werkt, je altijd het verschil kunt maken.” Dat deed hij dan ook, eerder bij Buitenlandse Zaken en wat hem betreft nu ook bij Defensie, waarvoor hij met overtuiging kiest. “Om de wereld veiliger en rechtvaardiger te maken.”

Snel thuis bij Defensie

De afgelopen 20 jaar was de geboren en getogen Brabander op verschillende manieren bij Defensie betrokken. Hij bezocht bijvoorbeeld enkele missiegebieden, onlangs nog Mali. “En elke keer weer ben ik onder de indruk van de professionaliteit en het commitment van de Nederlandse militairen. En van hun drive om voor andere mensen het verschil te maken. Daarom ben ik ervan overtuigd dat ik me heel snel thuis zal voelen bij Defensie.”

Geerts tijdens zijn introductie bij Defensie.

Geerts tijdens zijn introductie bij Defensie. (foto: Jørgen Geers)

In petto

Geerts schetste ook enkele plannen die hij voor Defensie in petto heeft. “Bijvoorbeeld om een meerjarig perspectief op de versterking van de krijgsmacht te ontwikkelen, om te werken aan eenvoud in de besturing en bedrijfsvoering en om verdere stappen te zetten in de internationale samenwerking.”