F-35’s in Nederland (video)

Beide eerste F-35-jachtvliegtuigen van de luchtmacht arriveerden vandaag op Nederlandse bodem. De eer was voor Vliegbasis Leeuwarden. De toestellen, voor het eerst in het toekomstige thuisland, blijven 3 weken. In die periode zijn ook de zogenoemde belevingsvluchten.

Eerste F-35 landt op Vliegbasis Leeuwarden.

Voor het eerst landden twee F-35's maandagavond 23 mei rond 21.00 uur op Vliegbasis Leeuwarden.

Voor dat doel haalde minister Jeanine Hennis-Plasschaert de F-35’s naar Nederland. Zo kunnen omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum onderzoekt de geluidsbeleving door middel van een enquête. De eerste vlucht is naar verwachting overmorgen. Ter ondersteuning daarvan worden 5 meetpunten ingericht.

De F-35 is ook te zien tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.

JSF landt voor het eerst in Nederland op Vliegbasis Leeuwarden

De F-35 landt voor het eerst in Nederland.

Bijtanken in de lucht

De toestellen zijn gestationeerd op Edwards Air Force Base in Californië, waar het Nederlandse F-35 detachement opereert. Vanaf deze Amerikaanse testbasis maakten de gevechtsvliegtuigen, via een marinebasis in Maryland, de oversteek naar Europa. Onderweg tankten 2 KDC-10-transportvliegtuigen van de luchtmacht de toestellen bij.

Nederland heeft in totaal 37 F-35’s aangeschaft als opvolger van de F-16. In 2019 arriveren de eerste toestellen op Leeuwarden en in 2022 op Volkel.

De twee eerste F-35 jachtvliegtuigen worden binnengevlogen door de Gulfstream met onder meer de Minster van Defensie en de Commandant Luchtstrijdkrachten aan boord.

De Gulfstream, met aan boord onder meer de Minister van Defensie en de Commandant Luchtstrijdkrachten, begeleidt de 2 F-35's naar Nederlands bodem.

Wapeninstructeurscursus

Er gebeurt overigens nog meer op het gebied van de F-35. Zo besloten Noorwegen en Nederland samen een wapeninstructeurscursus voor de F-35 ontwikkelen. Begin deze maand is dat in een overeenkomst vastgelegd. “We selecteren de beste jachtvliegers voor deze cursus”, aldus Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Schnitger.

Commandant Luchtstrijdkrachten, 2 F-35 vliegers en de Minister van Defensie poseren op Vliegbasis Leeuwarden voor de zojuist gelande straaljager.

De Commandant Luchtstrijdkrachten, de twee F-35 vliegers die de toestellen naar Nederland vlogen en de Minister van Defensie poseren voor de zojuist gelande straaljager.

De allerbeste

In de jachtvliegwereld zijn wapeninstructeursscholen gemeengoed. Hoogwaardige kennis en instructievaardigheden op het gebied van tactiek, wapeninzet en vliegtuigtechniek maken deel uit van het lesmateriaal. Vliegers krijgen de opleiding om de allerbeste te worden. Als instructeur brengen ze vervolgens hun kennis en vaardigheden over op collega’s. Dat verhoogt niet alleen de kwaliteit van deze vliegers, maar legt ook de basis voor eenzelfde manier van opereren. 

Een Noors- Nederlandse F-35 wapeninstructeurscursus is niet heel verrassend. Beide landen hebben immers al 30 jaar gezamenlijke ervaring met een soortgelijke training, maar dan voor de F-16.

Met de wapeninstructeurscursus voor de F-35 wordt gebouwd aan een nieuwe generatie ‘Top Guns’ voor de 5e generatie jachtvliegtuigen.