Weekoverzicht Defensieoperaties

F-16’s van de Air Task Force Middle East zetten 4 keer wapens in tijdens diverse missies. Ze schakelden daarmee tientallen ISIS-strijders uit en vernietigden een explosievenwerkplaats. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 10 mei tot 16 mei.

Peshmerga-strijders

Peshmergastrijders tijdens een schietles (september 2015).

Omdat de terreurorganisatie minder actief is, was de wapeninzet lager dan voorgaande weken. Door de recent geleden verliezen is het waarschijnlijk dat ISIS momenteel hergroepeert.

Koning Willem-Alexander bezocht in Jordanië de militairen van Air Task Force Middle-East.


Op een locatie in Noord-Irak gaf een mobiel trainingsteam samen met Italiaanse collega’s Explosive Hazard Awareness Training en kaartlezen aan Peshmerga. Ook op diverse andere locaties in Noord-Irak trainden Nederlandse instructeurs Peshmerga. Zo kregen vrouwelijke Pershmerga van Nederlandse en Finse militairen les over leiderschap. Op de vaste trainingslocaties begonnen 3 teams met de tweede editie van de 10 weken durende infanterieopleiding (modern brigade course).

Marine begeleidt Russisch fregat

Zr. Ms. Rotterdam begeleidde een Russisch fregat op weg naar het Kanaal. De Admiral Grigorovich was samen met een Russische zeesleper onderweg van de Oostzee naar waarschijnlijk de Zwarte Zee. De escorte vond plaats onder vlag van de NAVO en stond onder leiding van een Brits fregat.

Het Russische fregat Admiral Grigorovich.

Het Russische fregat Admiral Grigorovich, gezien vanaf Zr. Ms. Rotterdam.

Lopende operaties buitenland:

 • In Mali maakten 2 Apache-gevechtshelikopters een verkenningsvlucht voor een Togolees VN-bataljon. Een Apache en een Chinook-transporthelikopter stonden  stand-by voor medische evacuaties. Verder hielden 2 Apaches en een Chinook een schietoefening in de omgeving van Gao. De inlichtingencompagnie patrouilleerde rond deze plaats en de onbemande ScanEagle maakte verkenningsvluchten.
 • Voor de NAVO-operatie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen hun Afghaanse collega’s over hoe zij het best hun werk kunnen uitvoeren. Ze werden daarbij beveiligd. Een medische afvoergroep stond paraat voor eventuele hulpverlening.
 • Zr. Ms. De Zeven Provinciën is sinds januari in het Caribisch gebied. Daar wordt het als zogenoemd stationsschip ingezet voor kustwachttaken en anti-drugsoperaties.
 • Zr. Ms. Van Amstel neemt deel aan de Standing NATO Maritime Group 2.
 • Op de Griekse eilanden Chios en Lesbos werken 2 Border Security Teams. Die bestaan uit medewerkers van de marechaussee, de landmacht, de marine, de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze screenen, identificeren en registreren migranten. De Border Security Teams werken onder de vlag van Frontex.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.
AST-lid kijkt met camera in ruimte.

Een lid van een zoekteam kijkt tijdens een oefening met een kleine camera in een afgesloten ruimte (december 2015).

Lopende operaties/acties binnenland:

 • Geassisteerd door land- en luchtmachtpersoneel opereerde de Koninklijke Marechaussee in het Nederlands grensgebied voor het Mobiel Toezicht en Veiligheid. Ook een hondenteam van de luchtmacht was hierbij betrokken.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte meer dan 30 explosieven onschadelijk, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Defensie ondersteunde de politie bij een strafrechtelijk onderzoek. 2 zogenoemde Advanced Search Teams zochten naar verborgen ruimtes in woonhuizen en een bedrijfspand rond Almelo. Ook hielp een dergelijk team de Rotterdamse politie bedrijfspanden te doorzoeken.
 • In een onderzoek naar witwassen kamden zoekspecialisten van de landmacht op Curaçao een perceel uit met woning, bijgebouwen en voer- en vaartuigen. Dat gebeurde op verzoek van de gouverneur van het eiland.
 • Een Cougar- en een Chinook-transporthelikopter stonden paraat om te blussen. Door de droogte was er een verhoogde kans op natuurbranden.