Van Amstel pakt illegale migratiestromen rond Italië aan

Zr. Ms. Van Amstel brengt vanaf 4 juni illegale migratiestromen rond Italië in kaart voor Frontex-operatie Triton. Het multipurposefregat gaat in plaats van het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen. Dat gaat nu als stationsschip naar het Caribisch gebied. Defensieminister Jeanine Hennis Plasschaert en staatsecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie hebben dit de Kamer vandaag per brief gemeld.

Multipurposefregat Zr. Ms. Amstel op de Middellandse Zee tegen een ondergaande zon.

Zr. Ms. Amstel op de Middellandse Zee tijdens deelname aan het NAVO-vlootverband SNMG2 (april 2016).

De wisseling gebeurt vanwege wijzigingen in de vaarprogramma’s van meerdere schepen. De Van Amstel maakt momenteel deel uit van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2). Het fregat brengt al vanaf de Egeïsche Zee mensensmokkelnetwerken in kaart, maar nu nog tussen Turkije en Griekenland.

EU-geleide Frontex-operatie Triton

De EU-geleide Frontex-operatie Triton concentreert zich op grenscontrole en –bewaking. Het brengt onder meer illegale migratiestromen vanuit Noord-Afrika naar Europa in kaart. De operatie is in de territoriale wateren rond Italië en search and rescue zones rond Italië en Malta. De Van Amstel voert de missie uit tot en met 3 juli.

Stationsschip

Zr. Ms. Groningen wordt als stationsschip in het Caribisch gebied ingezet voor kustwachttaken en antidrugsoperaties.

Zie ook

Hoort bij