Scholieren ontmoeten militairen tijdens start Landmachtdagen

"Het was ontzettend gaaf. We scheurden door het terrein over hobbels en namen scherpe bochten." Een groepje middelbare scholieren uit Vriezenveen stapte vanmiddag laaiend enthousiast uit een Fennek-verkenningsvoertuig bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Dit deden ze op de vandaag begonnen Landmachtdagen.

De eerste dag draaide om scholieren. Bij honderden basisscholen stond een militair voor de klas. Zij vertelden leerlingen van groep 7 en 8 over hun werk en hoe het bijvoorbeeld is om op uitzending te zijn. Met een landmachtevenement op het Nationaal Militair Museum was er voor het eerst speciale aandacht voor het voortgezet onderwijs. Hier kwamen zo'n 900 middelbare scholieren uit alle windstreken op af.

Aan den lijve ervaren

Zij konden er in gesprek gaan met volledig uitgeruste militairen. Ook ervoeren ze het krijgsmachtdeel aan den lijve met rondritjes in de Fennek, het CV90-infanteriegevechtsvoertuig en een rijsimulator.

Militairen van het Opleidings- en Trainingscommando lieten zien wat ze allemaal in huis hebben. Explosievenruimers gaven uitleg over hun bompak en genisten vertelden hoe ze mijnen detecteren. Ook konden leerlingen over een hindernisbaan klauteren en tegenstanders uitschakelen met serious gaming: virtuele, militaire  trainingsprogramma’s.

Majoor Marco Kroon aan het woord.

Majoor Marco Kroon in gesprek met scholieren.

Vastberaden

Verder maakten de presentaties veel indruk. Scholieren luisterden ademloos naar het realistische verhaal van Willems-Ordedrager majoor Marco Kroon die over keiharde gevechten in Afghanistan vertelde. "Heel boeiend", vond Mark van der Molen (19) van het Deltion College in Zwolle. "Door zijn verhaal weet je wat je ongeveer kunt verwachten als je bij Defensie gaat werken. Sommige dingen waren best eng, maar daardoor ben ik niet minder vastberaden om bij Defensie te solliciteren."

Virtueel daten met militairen

Tijdens de Landmachtdagen kan morgen heel Nederland kennismaken met de landmacht. Dan zijn er 9 publieksevenementen, verspreid over Nederland. Maar ook online laat het krijgsmachtdeel zijn gezicht zien. Op de landmachtfacebookpagina zijn morgen van 12.00 – 18:00 uur chatsessies met bekende en minder bekende militairen. Maak tijdens een uur virtueel sol-daten kennis met de mensen achter onze vrede en vrijheid:

  • 12.00 tweede luitenant Heidie – reservist
  • 13.00 luitenant-generaal Leo Beulen  – commandant Koninklijke Landmacht
  • 14.00 majoor Marco Kroon – Ridder Militaire Willems-Orde
  • 15.00 sergeant Antoine – bommenruimer
  • 16.00 sergeant 1 Rudy – genist
  • 17.00 eerste luitenant Arjen – uitgezonden militair, vanuit Mali