Middendorp: ‘Expositie Dordrecht Garnizoensstad vertelt belangrijke verhalen’

“Goed om in Dordrecht te zijn! Een stad met een belangrijke plek in de geschiedenis van mijn regiment, het Regiment Genietroepen.” Net zo goed was volgens generaal Tom Middendorp de aanleiding van zijn aanwezigheid: de opening van de tentoonstelling ‘Dordrecht Garnizoensstad’ in Museum 1940-1945.

Pontonbrug over de Oude Maas tegenover de Pontonnierskazerne te Dordrecht rond 1900.

Pontonbrug over de Oude Maas tegenover de Pontonnierskazerne te Dordrecht rond 1900.

De Commandant der Strijdkrachten stond stil bij 400 jaar militaire aanwezigheid in garnizoensstad Dordrecht. “Wat Soesterberg is voor de luchtmacht, Den Helder voor de marine en Rotterdam voor het Korps Mariniers, dat is Dordrecht voor het Regiment Genietroepen.”

Middendorp:  “Het is goed dat het museum aandacht schenkt aan het garnizoensleven in de stad. Militairen die leven en werken tussen de bevolking.  Marcheren door de straten. Schieten op de schietbaan aan de stadsrand. Tegenwoordig haast ondenkbaar, maar tot pakweg 1940 was dit alles heel gewoon.”

Meer dan mooie monumenten

Overgebleven zijn mooie gebouwen, monumenten die herinneren aan de krijgsmacht in vredestijd. Maar wie goed kijkt, ziet meer op het Eiland van Dordrecht, benadrukte generaal Middendorp. Denk aan beladen betonnen kolossen, zoals Nederlandse groepsschuilplaatsen en Duitse bunkers. En oorlogsgraven op de begraafplaats. De goede verstaander ontdekt zo ook verhalen over de meidagen van 1940.Toen landden hier Duitse parachutisten. De luchtlandingsoperaties rond Dordrecht en bij Rotterdam vormden het zwaartepunt van het Duitse offensief.

Militaire Willems-Orde

In Dordrecht waren op dat moment 1.400 genisten, 150 matrozen en 60 man van de Spoorwegtroepen. Zij hadden nauwelijks zware wapens, nauwelijks gevechtstraining en nul komma nul ervaring. Middendorp: “Dan zie ik kleine groepjes soldaten, geleid door enkele doortastende onderofficieren en jonge officieren, die dagenlang de Duitse parachutisten van zich af weten te houden. Moedig. Beleidvol. Trouw aan hun opdracht en taak. 5 genisten ontvingen voor hun optreden een Militaire Willems-Orde.”

Het museum gaat ook over de laatste maanden van de oorlog, als Dordrecht op een steenworp afstand achter het front de hongerwinter moet doorstaan. “Het zijn de verhalen die ongetwijfeld hebben bijgedragen aan mijn keuze voor een toekomst bij Defensie, voor een leven als militair”, besloot de Commandant der Strijdkrachten.