Militaire Willems-Orde krijgt plekje in Madurodam

“Ridders voor Ridders, zodat de verhalen levend blijven, en wij helden zoals George Maduro nooit zullen vergeten.” Na deze woorden plaatste Ridder Militaire Willems-Orde (MWO) majoor Marco Kroon gisteren namens Defensie een miniatuurversie van zichzelf op het Binnenhof van Madurodam. Deze en 2 andere miniaturen vertegenwoordigen vanaf nu symbolisch alle militairen en eenheden die ooit de MWO hebben ontvangen.

Ridder Marco Kroon plaatst zichzelf in miniatuurformaat op het Binnenhof in Madurodam.

Ridder Marco Kroon plaatst zichzelf in miniatuurformaat op het Binnenhof in Madurodam.

Behalve de miniatuurversie van Kroon staat ook ridder MWO majoor Gijs Tuinman er in het klein. Naast de ridders staat een militair met het vaandel van het Korps Commandotroepen. Vorige maand werd die eenheid ook onderscheiden met de MWO. Dat is de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding voor moed, beleid en trouw.

George Maduro

Naamgever van het park is George Maduro. Hij werd zelf postuum tot ridder MWO benoemd vanwege zijn aandeel in de Meidagen van de Tweede Wereldoorlog. Het park werd in 1952 dan ook opgericht als levende herinnering aan hem. De verzetsheld leidde persoonlijk een aanval op een Duitse stelling bij villa Leeuwenbergh in Leidschendam. Maduro overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau. Hij zou dit jaar 100 zijn geworden. Vandaar dat de jaarlijkse Dachaulezing in het teken stond van de oorlogsheld én in Madurodam plaatsvond.

De Ridders Kroon en Tuinman en het vaandel van het Korps Commandotroepen met de aangehechte Militaire Willems-Orde op het Binnenhof in Madurodam.

De Ridders Kroon en Tuinman en het vaandel van het Korps Commandotroepen met de aangehechte Militaire Willems-Orde op het Binnenhof in Madurodam.

Helden

Joris Backer, senator van D66 en vicevoorzitter van de Eerste Kamer hield de Dachaulezing. Ook majoor Kroon richtte woorden tot het aanwezige gezelschap. Hij eerde naast Maduro alle ridders Militaire Willems-Orde die in WOII vochten voor de vrijheid van ons land. “Gelukkig zijn er altijd mensen die de keuze maken om, ongeacht de consequentie voor zichzelf, bereid zijn om te vechten indien nodig. In mijn ogen zijn zij nog steeds de echte helden. Zij vochten voor een veilig thuisfront, zij waren de helden die Nederland bevrijdden van de onderdrukker. Zij vochten voor onze vrijheid waar we nog elke dag met volle teugen van kunnen genieten.”