Luyt nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten

Generaal-majoor Dennis Luyt, nu Directeur Directie Aansturen Operationele Gereedheid (D-DAOG) bij de Defensiestaf, is vanaf 10 juni de nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten. Onder publieke belangstelling neemt hij de leiding over van luitenant-generaal Sander Schnitger. Dat gebeurt tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden. Luyt wordt 1 juni alvast bevorderd.

Commandant Luchtstrijdkrachten Dennis Luyt.

De nieuwe Commandant Luchtstrijdkrachten, Dennis Luyt.

Luyt begint zijn militaire loopbaan in 1981 aan de KMA. Na zijn vliegeropleiding in de Verenigde Staten gaat hij als jachtvlieger aan de slag op de toenmalige Vliegbasis Twenthe. Daar doorloopt hij verschillende rangen, wordt er opgeleid tot wapeninstructeur F-16 en neemt vanaf Italië deel aan de Operatie Deny Flight boven het voormalig Joegoslavië.

Met een kleine onderbreking, om als ‘exchange-vlieger’ bij de Canadese luchtmacht met de CF-18 te vliegen, keert Luyt weer terug op zijn vertrouwde honk in Twente. Dat duurt tot april 2000. In die periode neemt hij deel aan de operaties Deliberate Guard en Allied Force vanuit het Italiaanse Amendola. Na een korte tour bij de Luchtmachtstaf krijgt Luyt het commando over 315 Squadron op Vliegbasis Twenthe, maar is hij vooral bezig met de opheffing ervan als gevolg van bezuinigingen.

Als Luyt het Air War College in de VS heeft afgerond, komt hij als Hoofd Sectie Jachtvliegtuigbehoeften bij de Defensiestaf in Den Haag. Als Military Assistant Deputy Commander Air gaat hij in 2007 naar het hoofdkwartier van de International Security Assistance Force in Afghanistan. Eenmaal terug volgt een bevordering tot kolonel en de functie van Hoofd Planintegratie bij de Defensiestaf waar hij met een team werkt aan het  tot stand komen van de Defensieplannen. In 2010 krijgt de kolonel het commando over Vliegbasis Leeuwarden. Daarna is hij Directeur Operaties van het Commando Luchtstrijdkrachten en vanaf 2014 is Luyt belast met zijn huidige functie.