Dekens van oude gevechtskleding voor vluchtelingen

Afgeschreven gevechtskleding en ander textiel van Defensie wordt door de Stichting Leger des Heils Reshare gerecycled tot dekens. De liefdadigheidsorganisatie stelt nu 10.000 van deze fleecedekens beschikbaar als noodhulp voor vluchtelingen in Zuid-Europa.

De laatste 2 jaar spoort het Rijk bedrijven en ministeries aan om zoveel mogelijk afgeschreven textiel geschikt te maken voor hergebruik. Defensie heeft al 10-tallen jaren een gecontroleerde retourstroom. Hiervan wordt 30% opgelapt voor hergebruik.  Van het andere deel worden nieuwe producten gemaakt, zoals tassen, tenten, key-cords en dus ook dekens. De dekens bevatten 85 % gerecycled polyester en katoen uit gevechtskleding.

Voorbeeldfunctie

Dit maakt Defensie qua duurzaamheid een voorbeeld voor andere ministeries en een belangrijke stimulans voor bedrijven. En dat is belangrijk volgens luitenant-kolonel Rob van Arnhem. Als Categoriemanager Bedrijfskleding Rijk zorgt hij er onder meer voor dat Defensie hoogwaardige grondstoffen van afgeschreven kleding en textiel aanlevert.  “Duurzaamheid wordt belangrijker dan prijs”, hield hij zijn toehoorders afgelopen week nog voor tijdens Safety & Health@Work. Tijdens dit 2-jaarlijkse platform in Ahoy Rotterdam verdiepen professionals zich in veilig, gezond en verantwoord werken.

De reden hiervoor is dat spullen steeds vaker voor een bepaald minimumpercentage recyclebaar moeten zijn. Dat geldt dus ook voor de aankopen en aanbestedingen die Defensie doet. Van Arnhem riep marktpartijen op om hier ook op in te spelen. “Het ambitieniveau van de overheid op het gebied van innovatie en duurzaamheid hangt grotendeels af van het innovatief vermogen van de marktpartijen.