Hennis bezoekt marine in Egeïsche Zee

Marinepersoneel aan boord van Zr. Ms. Van Amstel en militairen van het Border Security Team op Chios deelden vandaag hun ervaringen met minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Ze sprak de militairen tijdens een ééndaags bezoek aan het Griekse eiland Chios en aan boord van Zr. Ms. Van Amstel. Het fregat brengt, met andere NAVO-schepen, sinds medio maart mensensmokkelnetwerken in kaart. Dat gebeurt via verkenningen, controles en toezicht op de wateren in het oostelijk deel van de Egeïsche Zee.

Minister Hennis in boot.

Minister Hennis vaart mee in een van de Friscs van het Border Security Team.

Beeld: ANP

Met de inzet van de 5 schepen tellende zogenoemde Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), waar Zr. Ms. Van Amstel toe behoort, draagt ook de NAVO bij in de strijd tegen mensensmokkel en het beëindigen van vluchtroutes. Door het vlootverband vergaarde informatie wordt dan ook gedeeld met de kustwachten van Turkije en Griekenland. Ook Frontex, het Europese agentschap ter bewaking van de buitengrenzen, wordt voorzien van die gegevens.

Vergaren inlichtingen

Vorig jaar kwam meer dan 80% van alle vluchtelingen via Turkije aan in Griekenland en ook nu is dat land nog steeds een toevluchtsoord. Om hier te komen worden veel risico’s genomen. Tot nog toe heeft de bemanning van Zr. Ms. Van Amstel geen drenkelingen hoeven redden. Wel heeft het schip rondom Chios al verschillende bootjes met migranten gezien, bewegingen van vaartuigen waargenomen, en hun posities gemeld - precies volgens opdracht. “In alle gevallen zijn de migranten opgepikt door de autoriteiten ter plaatse”, weet Hennis. Het vergaren van inlichtingen levert de marine lof op. “Dat is nuttig en relevant werk, waar Europa bij gebaat is", aldus de minister.

De inzet van de Van Amstel past bij de ambitie van Nederland om in internationaal verband mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan. In 2015 kwamen 1,2 miljoen mensen naar Europa, 97% via het water, vaak in gammele bootjes van mensensmokkelaars.

Hennis aan boord van schip.

Minister Hennis aan boord van Zr. Ms. van Amstel.

Beeld: ANP

Bewaker buitengrenzen Frontex

Nederland levert sinds de oprichting van Frontex in 2004, een substantiële bijdrage aan het agentschap. Het gaat onder meer om een kustwachtvliegtuig dat regelmatig wordt ingezet, grenswachters en zo ook marineschepen. Momenteel zijn er twee Border Security Teams (BST’s) ingezet - één op Chios, de ander op Lesbos.

Hennis sprak in Chios met leden van het Border Security team. Zij voeren grenscontroles uit op zee en aan land en helpen de Griekse autoriteiten met het screenen, registreren, debriefen en identificeren van migranten. Hennis: “Iedereen is overtuigd van de noodzaak van dit werk. Confronterend is het ook. Ik heb echt grote waardering voor hun inzet”.

Hoort bij