Middendorp: ISIS geraakt door betere strijdkrachten op de grond

180 militairen van alle 4 de krijgsmachtdelen ontvingen vanmorgen de Herinneringmedaille Vredesoperaties voor hun werk in Irak en Afghanistan. Ze maakten onder meer deel uit van de Capacity Building Mission Iraq en gaven les aan Iraakse militairen en Peshmerga-strijders, zodat ze beter in staat zijn ISIS op de grond te bevechten.

Herinneringsmedailles vredesoperaties.

De herinneringsmedaille vredesoperaties met de gesp multinationale operaties.

"Jullie hebben in Irak de mannen die veelal waren geschoold op de wapens van hun vader of grootvader en die soms nog vanuit de heup schoten, levensreddende vaardigheden bijgebracht", aldus Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. "Hoe haal je een gewonde uit een gevechtssituatie? Hoe herken je geïmproviseerde explosieven? Hoe schiet je beter? Hoe treedt je op in open veld of verstedelijkt gebied? Hoe verzorg je een wond? Dit waren vragen van de Peshmerga waar jullie antwoord op gaven."

ISIS pijn doen

Middendorp bracht onder ieders aandacht dat ISIS zeker nog niet is verslagen, maar dat de coalitie de opmars wel heeft gestopt en grote stukken grondgebied heroverde. Daardoor kunnen meer dan een half miljoen Irakezen die binnen hun land waren gevlucht, weer naar huis. Volgens Middendorp wordt ISIS geraakt door de Iraakse strijdkrachten en de Peshmerga beter te maken. "Maar ook doordat we lokale oppositiepartijen helpen, doordat we munitiecomplexen en bomfabrieken van ISIS uitschakelen, hun aanvoerlijnen afsnijden en doordat we de kraan van hun inkomsten dichtdraaien."

Dat gebeurt ook steeds meer in Syrië. "Het resultaat is dat ISIS niet alleen in de verdediging is gedrukt, maar ook dat hun macht en hun zelfvertrouwen afbrokkelt. Het is het resultaat van de vastberaden strijd van de coalitie. Het is het resultaat van de strijd van Iraakse militairen en van de Peshmerga. En daarmee is het ook uw resultaat", aldus Middendorp.

Waardering

Middendorp sprak niet alleen zijn waardering uit voor het werk van de militairen. Hij betrok er ook nadrukkelijk het thuisfront bij. "We geven niet voor niets zo meteen een anjer aan de partners van uitgezonden militairen en een speciale medaille aan de kinderen. Het is een blijk van onze grote dank en waardering. Ook al vangt het natuurlijk nooit de spanning en het gemis op. Weet in ieder geval dat ik uw inzet enorm waardeer."