13 Lichte Brigade richt zich op België en Luxemburg

De bestaande samenwerking van 13 Lichte Brigade uit Oirschot met collega’s van de Belgische Medium Brigade en het Luxemburgse Military Center wordt nog nauwer. Dat werd gisteren in Breda op de Nederlandse Defensie Academie vastgelegd in een intentieverklaring.

commandanten zetten handtekeningen.

De handtekeningen worden onder de intentieverklaring gezet.

De 3 partijen bundelen hun krachten onder meer op het gebied van oefeningen, training en onderwijs. Ook wisselen ze kennis uit over doctrines, tactische en technische procedures en lessons learned uit operaties. Toen nog Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart De Kruif sprak van een volgende stap, die gebaseerd is op vriendschap, vertrouwen, geografische nabijheid en gemeenschappelijke belangen.

Effectiviteit vergroten

De eenheden werkten al uitgebreid samen, maar dat is nu officieel vastgelegd en gestructureerd in de intentieverklaring. Het doel van het partnerschap is de militaire effectiviteit vergroten en, als dat kan, kosten besparen.

Naast De Kruif tekenden zijn Belgische evenknie generaal-majoor Jean-Paul Deconinck en de Luxemburgse kolonel Yves Kalmes.

Snel inzetbaar

13 Lichte Brigade is dankzij zijn (gepantserde) voertuigen over grotere afstanden snel inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of bij inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd. Maar ook voor ceremoniële taken en om civiele autoriteiten te ondersteunen.