Nieuwe commandant voor Koninklijke Landmacht

Luitenant-generaal Leo Beulen is sinds vanmiddag de nieuwe commandant van de Koninklijke Landmacht. Op de Nederlandse Defensie Academie in Breda nam hij de functie over van ranggenoot Mart de Kruif.

Commando-overdracht bij de Koninklijke Landmacht.

Luitenant-generaal Leo Beulen krijgt het commando over de landmacht.

In verband met de tragische gebeurtenissen in België sprak De Kruif zijn medeleven uit met het Belgische leger en de bevolking. ‘‘We delen ons verdriet in een moment van stilte‘‘, waarna een minuut stilte volgde. 

Veilige plaats

Beulen benadrukte dat we momenteel in een turbulente tijd leven, wijzend op de gebeurtenissen in België en Frankrijk. Hij wees er ook op dat de landmacht er niet alleen voor staat. “Wij zullen onze samenwerking met andere landen niet alleen voortzetten, maar steeds verder verbreden en verdiepen.” Ook is samenwerking het sleutelwoord in relatie tot andere partijen, zoals de Bestuursstaf, andere operationele commando’s, de Defensieonderdelen en civiele partners. “Zodat Nederland een veilige plaats blijft om in te leven.”

Volgens Hennis is Beulen uitstekend in staat om de landmacht de komende jaren met vaste hand te leiden. “De uitdagingen zijn groot. Het beroep op de landmacht neemt toe. En dat terwijl die de afgelopen jaren door een ongekend zware periode is gegaan, met grote reducties. Het zal nog de nodige energie kosten om de balans te herstellen.”

Het ereteken voor verdienste in goud.

Luitenant-generaal Mart de Kruif kreeg het Ereteken voor Verdienste in goud opgespeld.

Ereteken voor Verdienste in goud

Verder bedankte Hennis De Kruif voor zijn tomeloze inzet voor Defensie door hem te onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste in goud. Ze prees hem onder meer voor de niet-aflatende energie die hij stak in de integratie van 11 Luchtmobiele Brigade in de Division Schnelle Kräfte. Daarnaast voor die van 43 Gemechaniseerde Brigade in de 1e Duitse Pantserdivisie, waardoor Nederland onder meer over tanks kan beschikken.

De Kruif: “Hier staat een trotse commandant. Wat wij als Defensie, krijgsmacht en landmacht op de mat hebben gelegd de afgelopen jaren is niet niks. We zijn overal op missie en staan altijd klaar, voor welke opdracht dan ook. Van het bestrijden van ISIS tot het uitvoeren van noodhulp. Wij klagen niet, maar dienen. En daar ben ik dankbaar voor.” De Kruif nam na 38 jaar afscheid van Defensie en gaat met functioneel leeftijdsontslag.

Luitenant-generaal Mart de Kruif in een DAF YP-408.

Luitenant-generaal Mart de Kruif in een DAF YP-408.

Concert

Op de avond voor zijn vertrek kreeg De Kruif een concert aangeboden van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Het ging om de voorstelling United Forces, die tevens in première ging.