Mariniersbrigade herdacht tijdens training in VS

Op Camp Lejeune in North-Carolina is een plaquette onthuld ter herinnering aan de jaren 1943-1945. Toen werd daar de Nederlandse Mariniersbrigade opgeleid. Amerikaanse collega's trainden de militairen voor inzet in de Grote Oceaan tegen Japan.

Militairen onthullen plaquette.

De plaquette wordt onthuld.

De onthulling van afgelopen vrijdag werd gecombineerd met een trainingsperiode in de VS van het 32ste Raiding Squadron, dat normaal op Aruba zit. Eregast was Ben Hendriks, oud-marinier van de Mariniersbrigade. Hij legde een krans ter nagedachtenis aan zijn omgekomen strijdmakkers.

Nederlands-Indië

Van een inzet tegen Japan kwam het destijds niet, omdat de Tweede Wereldoorlog na 2 atoombommen op Japan in augustus 1945 eindigde. De Mariniersbrigade werd vervolgens verscheept naar toenmalig Nederlands-Indië, voor inzet aldaar.

Marinier in FRISC met mitrailleur.

De mariniers bekwamen zich in zogenoemde 'riverine operations'.

Live-beschietingen

Veel militairen van het 32ste Raiding Squadron bevolkten de zaal. Zij onderbraken hun 3 weken durende training voor de bijeenkomst. Tijdens hun verblijf op het immense Camp Lejeune bekwaamden zij zich de afgelopen weken en ook de komende dagen nog in militaire operaties in verstedelijkt gebied. Daarnaast krijgen zogenoemde 'riverine operations' veel aandacht.

De mariniers voeren vanaf hun snelle FRISC- motorboten live-beschietingen uit op doelen op het land. Tevens zetten zij troepen af en halen zij die, ook onder vuur, weer op.

Een Osprey stijgt op.

Een Amerikaanse Osprey stijgt op.

Onbegrende mogelijkheden

Op het kamp, met bijna onbegrensde mogelijkheden, maken de mariniers gebruik van faciliteiten die op Aruba en in Nederland ontbreken of zeer schaars zijn, zoals complete oefendorpen in meerdere bouwstijlen. Ook krijgen ze steun in de vorm van een oefenvijand, gespeeld door militairen van het USMC, snuffel- en bijthonden en diverse vervoersmiddelen. Niet zozeer de trucks vallen op, als wel de CH-53 Super Stallion- en Huey-transporthelikopters, Cobra-gevechtshelikopters en Ospreys, die niet alleen als vliegtuig met vaste vleugels, naar ook als helikopter kunnen opereren.