Boekje helpt kinderen uitgezonden militairen

Duizenden kinderen moeten het soms maanden zonder een van hun ouders stellen vanwege deelname aan een missie. Voor al die kinderen heeft Defensie het vandaag verschenen boekje ‘Bo gaat op Uitzending’ laten maken.

Generaal Middendorp overhandigt een kind een exemplaar van ´Bo gaat op uitzending´.

Generaal Middendorp overhandigt een kind een exemplaar van ´Bo gaat op uitzending´.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp schreef het voorwoord en gaf het eerste exemplaar aan de 9-jarige Amber Viskil. Haar vader was 2 jaar geleden 4,5 maand weg en zij hielp haar oma bij het schrijven. “Het boekje hielp mij enorm. Het is leuk om er in te kleuren en stickers in te plakken, maar vooral dat je er in kwijt kan wat je voelt. Als een soort dagboek.”

Een kind van een militair kleurt en schrijft in een exemplaar van ´Bo gaat op uitzending´.

Een kind van een militair kleurt en schrijft in een exemplaar van ´Bo gaat op uitzending´.

Handreiking

Thera Viskil-Van Valderen is de schrijfster: “Ik zag hoe moeilijk mijn kleinkinderen het vonden als papa lang weg was. Ik wilde ze een handreiking geven om die tijd door te komen.”

Het boekje is bedoeld voor 2- tot 9-jarigen. Ze lezen wat ze tijdens de uitzending van pa of ma te wachten staat.  Ze krijgen tips en ideeën om de tijd makkelijker door te komen en hoe ze leuk contact kunnen hebben met hun uitgezonden ouder.

Verdrietig

In ‘Bo gaat op Uitzending’ maken de lezertjes kennis met hun lotgenoten Guusje van 7 en Mick van 5. Op een dagen horen broer en zus dat Bo als militair op uitzending gaat om de wereld veiliger te maken. ‘Bo zal een hele poos wegblijven. Guusje en Mick vinden dat stoer en spannend. Maar ze worden er ook verdrietig van.’

Luitenant-ter-zee der 2e klasse oudste categorie Marlies Souwerbren van de Defensie Organisatie Thuisfront, de organisatie die het boekje liet maken: “Er waren wel boekjes, maar die gingen vooral over ‘papa’ en landmissies. Dit boekje is missie-, krijgsmachtdeel- én genderneutraal. Tegenwoordig gaat mama ook op missie.”

Aanvragen

Militairen die op uitzending gaan kunnen het boekje aanvragen via defensie.nl/thuisfront. Naast de versie voor militairen is er een licht aangepaste versie voor uitgezonden politiepersoneel.