Nederlands eerste vrouwelijke generaal zwaait af

De eerste vrouwelijke generaal van Nederland, brigadegeneraal Leanne van den Hoek, heeft gisteren het commando over de Divisie Facilitair en Logistiek overgedragen. Met Van den Hoek neemt Defensie afscheid van een rolmodel.

Brigadegeneraal Leanne van den Hoek draagt het commando over aan ranggenoot Ronald Harmsma.

Brigadegeneraal Leanne van den Hoek draagt het commando over aan ranggenoot Ronald Harmsma.

In de vandaag verschenen Defensiekrant gaat Van den Hoek in op de moeite die Defensie heeft om voldoende vrouwen aan zich te binden. “In de periode dat je tussen de 25 en 35 bent, willen vrouwen vaak kinderen. Maar om door te stromen, moet je in die leeftijdsfase ook operationele functies vervullen. Dat matcht vaak niet. Combineren van arbeid en zorg…het kan, maar je moet er als vrouw ook zelf voor gaan.”

Betrokken en loyaal

Commandant Commando DienstenCentra (CDC) Leonard Kok prees Van den Hoek voor de betrokkenheid bij haar mensen. Het CDC, waar de divisie onder valt,  verricht ondersteunende taken. Het zorgt bijvoorbeeld voor voedsel, gezondheidszorg, gebouwen en onderwijs.

Kok loofde ook haar gedrevenheid, haar loyaliteit aan de organisatie en de genomen beslissingen. Leanne van den Hoek gaat met functioneel leeftijdsontslag. De overdracht vond plaats op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe. Ze wordt opgevolgd door brigadegeneraal Ronald Harmsma.

Lees in Defensiekrant 24 van 2015 het interview met Nederlands eerste vrouwelijke opperofficier.