Onderzeeboot Zeeleeuw kan weer 10 jaar mee

Na ingrijpend onderhoud en modernisering is vandaag Zr. Ms. Zeeleeuw te water gelaten. Hiermee is de onderzeeboot als eerste van het Walrusklassekwartet klaar om nog 10 jaar te worden ingezet.

Onderzeeboot uit de Walrusklasse, 2010.

Onderzeeboot uit de Walrusklasse, 2010.

Tot het project hoorde bijvoorbeeld de herinrichting van het Combat Management Systeem. Hiermee worden onder meer de sensoren en wapens bediend. De nieuwe consoles brengen uiteenlopende informatie op de werkplekken samen. De hiervoor benodigde herinrichting kwam tot stand door de samenwerking van 4 industriële partners, TNO en Defensie. Zij brachten de gebruikerswensen, technische uitgangspunten en moderne ergonomische inzichten samen.

Wereldwijd informatie delen

Ook is de onderzeeboot voorzien van een nieuw SHF-satellietcommunicatiesysteem (Super High Frequency). Dit systeem voorziet in een groeiende behoefte om wereldwijd verzamelde informatie te delen met internationale en nationale partners. Dankzij het nieuwe systeem kunnen de boten contact maken met de Defensienetwerken. Zo beschikt de onderzeebootbemanning over dezelfde contactmogelijkheden als personeel aan boord van andere marineschepen. 

Uitdaging

De klus was een uitdaging voor het projectteam dat het instandshoudingprogramma uitvoert. Dit kwam door de complexiteit van het platform en de uitdaging om gelijktijdig ingrijpend te onderhouden en te modificeren. 

Kansen

Het project leverde echter ook kansen op. Het project bood de marine, de Defensie Materieel Organisatie en de industrie de mogelijkheid om een kijkje te nemen in elkaars keuken op het gebied van onderzeeboottechnologie. “Hierdoor begrijpen partijen elkaar beter en komen we tot oplossingen  die anders niet mogelijk waren geweest”, aldus kapitein-luitenant ter zee Henk de Weerd, Hoofd Maritieme Instandhouding Onderzeeboten.