Duits eremetaal voor Commandant der Strijdkrachten

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft vandaag in Berlijn het Groot Kruis van Verdienste met Ster gekregen. Hij werd daarmee beloond voor zijn ‘niet aflatende inspanningen om de Duits-Nederlandse militaire samenwerking te intensiveren.’

Generaal Tom Middendorp ontvangt het Groot Kruis van Verdienste met Ster.

Generaal Tom Middendorp ontvangt het Groot Kruis van Verdienste met Ster.

Middendorp kreeg de hoge Duitse onderscheiding tijdens een 2-daags werkbezoek aan de Inspecteur-Generaal van de Duitse Krijgsmacht, generaal Volker Wieker. Hij reikte het ereteken uit namens Bondspresident Gauck. Wieker roemde onder meer de integratie van 11 Luchtmobiele Brigade in de Duitse Division Schnelle Kräfte. “Dat is een goed voorbeeld van een intensievere Europese militaire coöperatie. En die maakt Europa militair sterker.”

Erkenning van bijzonder band

“Het is een grote eer deze hoge Duitse onderscheiding te mogen ontvangen. Ik zie deze als een erkenning van de bijzondere band tussen onze beide krijgsmachten”, zei Middendorp. “Over de volle breedte van onze mogelijkheden weten we elkaar te vinden. We laten al jaren onze bi-nationale kracht zien met het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps. Ook operationeel werken we nauw samen: in Afghanistan, Mali en Irak, op de Balkan, bij de bestrijding van piraterij, en - last but not least - in de flitsmacht, de snelle reactiemacht van de NAVO. Samen staan we sterker.”

Archieffoto: luchtmachtoefening met Duitse en Nederlandse logistiek.

Archieffoto: luchtmachtoefening met Duitse en Nederlandse logistiek.

Werkbezoek in teken van samenwerking

Tijdens het werkbezoek vandaag en morgen staat de Duits-Nederlandse militaire samenwerking op allerlei terreinen centraal. Aan de orde komt onder meer het partnerschap bij trainingsmissies in Afghanistan en Irak en bij de bestrijding van piraterij.

Duitse Orde van Verdienste

De Orde van Verdienste is de enige nationale en daarmee de hoogste orde van de Bondsrepubliek. Zowel Duitsers als buitenlanders komen in aanmerking voor het ereteken. Het kleinood bestaat uit een rood kruis met een gouden medaillon, hierop staat een zwarte adelaar, het wapendier van de Bondsrepubliek.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif mocht eind juli ook een Groot Kruis van Verdienste met Ster in ontvangst nemen. Dat was voor ‘vergaande initiatieven tot samenwerking en integratie met de Duitse landmacht’.