Maquette Slag bij Waterloo compleet

Met het toevoegen van de divisie van generaal Chassé aan geallieerde zijde is de maquette van de Slag bij Waterloo compleet. Generaal-majoor Mark Van Uhm deed dat gisteren als plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten en gouverneur van de hoofdstad.

Generaal-majoor Van Uhm bewondert de maquette.

Generaal-majoor Van Uhm bewondert de maquette.

De 32 vierkante meter grote plattegrond (de grootste van Nederland) is gemaakt door Piet Prinsen uit Castricum en staat in de Hermitage in Amsterdam. Het schaalmodel (1:72) is onderdeel van de verhalende tentoonstelling over de relatie tussen de Russische tsaar Alexander, keizer Napoleon en Josephine de Beauharnais. De tentoonstelling besteedt daarnaast aandacht aan de rol van de Nederlandse eenheden in de Slag bij Waterloo. "Een rol die in de geschiedschrijving duidelijk onderbelicht is gebleven. Daarom leek het ons gepast voor deze onthulling een actief dienende landmachtgeneraal te vragen", verklaarde directeur Cathelijne Broers. "Ere wie ere toekomt."

Vechten voor vrijheid

In zijn dankwoord sloeg Van Uhm de brug tussen toen en nu. "Soms moet er gevochten worden voor onze vrijheid. We kunnen trots zijn op wat onze landmacht 200 jaar geleden heeft gepresteerd. En we kunnen trots zijn op de mannen en vrouwen die nu bereid zijn voor onze vrijheid en veiligheid te vechten, als dat nodig is."

Deze maand oefenen landmachtmilitairen met Duitse, Noorse, Poolse en Tsjechische collega's. "Dat doen we om razendsnel ergens te kunnen ingrijpen als een vijandelijke mogendheid onze bondgenootschappelijke grenzen schendt. Ook is de landmacht actief in missies verspreid over 15 landen. We ondersteunen in Nederland duizenden veiligheidsoperaties per jaar."

Detailopname van de maquette.

Detailopname van de maquette.

Verwachtingen

Destijds waren de verwachtingen van de coalitiepartners niet hooggespannen, zei Van Uhm. "Maar onze rol was cruciaal. Nadat Britse eenheden begonnen te vluchten, stopte Chassé met zijn divisie de Keizerlijke Garde van Napoleon en achtervolgde een van zijn brigades de Franse elitetroepen tot ze in de armen van de Pruisen belandden. Misschien wel daardoor verwachten onze internationale partners tegenwoordig veel van onze militairen."