Nederlands detachement marcheert mee in Estse parade

25 landmachtmilitairen uit Havelte namen gisteren deel aan de militaire parade in Estland. Die wordt jaarlijks ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van de Baltische staat gehouden. De parade vond plaats in het centrum van Narva, in het oosten van Estland, nabij de Russische grens.

Nederlandse CV90's tijdens de parade in Narva.

Nederlandse CV90's tijdens de parade.

De militairen van de Bravocompagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon liepen mee met een vlaggroep van ruim 1.000 militairen uit Estland en andere NAVO-landen, zoals Groot-Brittannië, Spanje en de Verenigde Staten. Ook reden 4 CV90 infanteriegevechtsvoertuigen en een Leopard-1 genietank mee. In de toren van elke CV90 stonden een Estse en een Nederlandse militair gebroederlijk naast elkaar om de verbondenheid tussen beide landen te symboliseren.

Militairen van de Bravocompagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon tijdens de militaire parade in Estland.

44 Pantserinfanteriebataljon tijdens de parade.

Betrokkenheid tonen

De parade werd afgenomen door de president van Estland, Toomas Hendrik Ilves. Van Nederlandse kant woonden Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif het defilé bij.

Met de deelname aan de parade toont Nederland zijn betrokkenheid bij Estland nu de veiligheidssituatie in de Baltische regio is verslechterd. Tevens werd de mogelijkheid aangegrepen de CV90 te tonen aan de bevolking. Estland kocht recent 44 infanteriegevechtsvoertuigen van Nederland. De afgelopen weken trainden Nederlandse eenheden tijdens de oefening Baltic Bison samen met het Estse leger in Estland.