Landmachters maken Esten wegwijs op CV90

Nederlandse infanteristen demonstreren op dit moment de mogelijkheden van het infanteriegevechtsvoertuig CV90 in Estland. Het Oost-Europese land kocht recent 44 CV90’s van Nederland. In 2016 worden de voertuigen geleverd en dan willen de Esten met de voertuigen uit de voeten kunnen.

Estse infanteristen zitten in een Nederlandse CV90.

Estse infanteristen zitten in een Nederlandse CV90.

Estland kocht de overtollige CV90´s voor meer vuurkracht. Ook wil het Estse leger meer oefenen met NAVO-partners, vanwege de huidige ontwikkelingen aan de oostgrens van de Baltische staat.

Probleemloos ploegen

Een groot deel van de demonstraties door de Nederlandse militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon vindt plaats op een oefenterrein bij Tapa. Op het eerste gezicht lijkt het of de voertuigen zich op de besneeuwde toendra zullen vastrijden. De 2 CV90´s ploegen echter probleemloos door de verse sneeuw.

De Estse tweede luitenant Priit Lillemets, kan niet wachten tot hij met zijn peloton aan de slag kan. “Dit voertuig is een enorme verbetering als het gaat om snelheid, bepantsering en vuurkracht. De Nederlanders helpen ons goed op weg met hun expertise.”

Snel in het gevecht

De eenheid van compagniescommandant kapitein Albert de Jonge toont de Estse collega´s de mogelijkheden van de voertuigen. “Ze zijn echt ontzettend benieuwd, willen alles weten van dit apparaat. Het was mooi om te zien hoe enthousiast ze werden na de eerste demo. Het werd hen direct duidelijk hoe snel ze in het gevecht zijn met deze voertuigen.”

De Estese pelotonssergeant Jannek Huttunen heeft 1 kleine kanttekening: “Hij is van binnen alleen wat krapper dan het pantserwielvoertuig Patria dat we nu gebruiken. We moeten dus kijken hoe we de uitrusting gaan verdelen.”

Nederlandse en Estse militairen bekijken het 35mm-snelvuurkanon van de CV90.

Nederlandse en Estse militairen bekijken het 35mm-snelvuurkanon van de CV90.

Koudweertraining

Als voorbereiding op de oefening gaven Estse instructeurs koudweertraining aan de Nederlanders. Ze leerden hen het werken en verplaatsen in een koude omgeving. Onderdelen als langlaufen, wakspringen en een tentovernachting kwamen aan bod. Geen overbodige luxe in een gebied waar de temperatuur regelmatig flink onder het vriespunt duikt.

Op 24 februari, Estlands onafhankelijkheidsdag, wordt de oefening afgesloten met een militaire parade in het Estse Narva.