Samenwerken en kennis uitwisselen met Esten tijdens Baltic Bison

Samenwerken en het uitwisselen van kennis. Daar draait het om tijdens Baltic Bison, die zich momenteel in Estland afspeelt. Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte trainen samen met hun Estse collega’s het infanterieoptreden onder zeer winterse omstandigheden.

Een CV90 rijdt van een brug af in Estland.

Een CV90 rijdt van een brug af in Estland.

De oefening in de Baltische staat is het gevolg van de aankoop door Estland van 44 CV90 infanteriegevechtsvoertuigen. De voertuigen zijn in Nederland overbodig. Door de herinrichting van de landmacht wordt een van de 2 gemechaniseerde brigades omgevormd tot een gemotoriseerde.

Een van doelen van Baltic Bison is dan ook de Estse militairen kennis te laten maken met het rupsvoertuig, waarover ook zij in de nabije toekomst gaan beschikken. De talloze mogelijkheden van het voertuig, zoals de mobiliteit, de vuurkracht en ook de bescherming die het biedt, passeren deze weken de revue. Hierbij wordt ruim de tijd genomen om ook elkaars infanterie-optreden te leren kennen, zodat een hechte samenwerking nu en in de toekomst is gewaarborgd.

Brugleggende tank in actie.

Een brugleggende tank in Estland tijdens Baltic Bison.

Genisten

Genisten van 111 Pantsergeniecompagnie trainen met hun collega's ook gecombineerd met de Esten. Zij concentreren zich op typische genievaardigheden, zoals het opwerpen van versperringen, of juist het doorbreken daarvan. Daarbij is de Leopard 1 brugleggende tank, die ook door Estland wordt aangeschaft, zeer belangrijk.

Voorafgaand aan Baltic Bison trainden de Nederlandse militairen, onder begeleiding van Estse instructeurs, in het omgaan met temperaturen ver beneden het vriespunt.

Nederland levert de 44 CV90’s, plus 6 van de Leopard 1 tanks voor het bergen van voertuigen, het leggen van bruggen of het doorbreken van obstakels, in de loop van 2016. Dit vergroot de slagkracht van het Estse leger aanzienlijk. Nederland houdt zelf nog 132 CV90 gevechtsvoertuigen. Daarom blijven beide NAVO-partners oefenen en kennis uitwisselen.

Nederland trainde het afgelopen half jaar al vaker in de Baltische staten en omgeving. De marine oefent regelmatig in Oostzee. Dat gebeurt als onderdeel van de zogenoemde reassurance measures, die NAVO vorig jaar in Wales aankondigde.