Bijstand voor gevangenis Curaçao afgerond

Na 20 dagen heeft Defensie de militaire bijstand bij de gevangenis van Curaçao afgerond. Meer dan 100 militairen bewaakten de instelling, omdat er mogelijk een uitbraak van gevangenen zou komen.

Voorbeeld van een stelling rond de gevangenis.

Militairen zorgden met uitgebouwde stellingen voor extra veiligheid.

Er waren aanwijzingen dat ze wilden ontsnappen met hulp van buitenaf tijdens de kerstdagen en het begin van het nieuwe jaar. Toen de cellen van het Sentro di Detenshon Korekshon Korsou (SDKK) of Koraal Spechtgevangenis werden onderzocht, vond de gevangenisleiding mobiele telefoons, drugs en zelfgemaakte wapens. In 2 cellen was al een deel van de tralies doorgezaagd. Militairen in het Caribisch gebied, vooral van 43 Brigade Verkenningseskadron uit Havelte, hielpen bij het zoeken.

Hermetisch afgesloten

De militairen waren gedurende de inzet goed zichtbaar in en rondom de Koraal Specht-gevangenis. Door waarnemingsposten en road blocks was het terrein nagenoeg hermetisch afgesloten. De Raven, een onbemand vliegtuigje, hield alles vanuit de lucht in de gaten.

De militairen ondersteunden het Ministerie van Justitie op Curaçao. De landmachters werkten samen met het Korps Politie Curaçao en het Vrijwilligers Korps Curaçao. De militairen werden aangestuurd door het operatiecentrum van de Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied, dat 24/7 is bezet.

Veiligheidspartner

Compagniescommandant ritmeester Mike Snoek is tevreden over het verloop van de inzet. "Door de zwaar beveiligde en steeds verder uitgebouwde opstellingen en waarnemingsposten lukte het ons met de autoriteiten de dreiging te verminderen. Door verkenningspatrouilles en direct reageren op verdachte situaties, smoorden we elke potentiële dreiging in de kiem. De inzet verliep door de professionele inspanningen van iedereen goed."

Hoofd Maritiem Hoofdkwartier Carib kapitein-luitenant-ter-zee Rob Pulles is blij met de geleverde militaire bijstand: "We hebben aangetoond dat CZMCARIB een belangrijke veiligheidspartner is in het Caribisch Gebied."