Verkoop voertuigen aan Estland bezegeld met contract

Nederland heeft 44 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen verkocht aan Estland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Estse collega Sven Mikser tekenden vandaag het contract in Den Haag.

Ceremoniële ontvangst van de Estlandse Defensieminister op het Binnehof in Den Haag.

Ceremoniële ontvangst van de Estlandse Defensieminister op het Binnenhof in Den Haag.

Defensie stoot een deel van haar CV90- voertuigen af als gevolg van de nota “In het belang van Nederland” uit 2013. De landmacht besloot 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot om te vormen tot een gemotoriseerde brigade, waarmee de gevechtsvoertuigen overtollig werden. De eenheid krijgt er Bushmaster-pantservoertuigen voor in de plaats. De landmacht houdt nog 132 CV90’s over.

De verkoop aan Estland omvat ook 2 brugleggers, 2 bergings- en 2 genietanks, van het type Leopard 1. Opleidingen, documentatie, gereedschap en reservedelen maken eveneens deel uit van de overeenkomst.

Samen oefenen

Hennis en Mikser bespraken de samenwerking binnen de NAVO en VN, alsmede die tussen beide landen, zoals informatie-uitwisseling en onderhoud van de CV90. Ook kwam een gezamenlijke oefening in februari aan de orde. Op de 24e van die maand neemt een Nederlands infanteriedetachement dan eveneens deel aan een nationale parade in de Estse stad Narva.