Meldingen over geluidshinder beter te verwerken

De luchtmacht kan sinds deze week de jaarlijkse 8.500 meldingen over geluidshinder nog beter verwerken. Met nieuwe software zijn de locaties waar veel meldingen vandaan komen beter te bepalen. Hierop is het vliegverkeer eventueel aan te passen.

Een screenshot van LUIK 2.0

Een screenshot uit LUIK 2.0 (met fictieve data)

Nodige update

Het Luchtmacht Informatie en Klachten Systeem (LUIK) draait al sinds 2011 en was toe aan een nieuwe versie. Dit om de hinder beter te analyseren. Het grafische gedeelte van de nieuwe software LUIK 2.0 is aanzienlijk verbeterd. Hierdoor zien vliegbases waar de zwaartepunten van de hinder liggen.

Klachtenafhandeling

De klachten over geluidshinder, veroorzaakt door militaire luchtvaart in Nederland, komen terecht bij Bureau Geluidshinder, Zonering en Rapportering CLSK. Met de systeemupdate heeft het bureau meer mogelijkheden voor het registreren en afhandelen van meldingen over geluidshinder. Zo kunnen ze nu voor adresgegevens in het Basisregistraties Adressen en Gebouwen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.