Tegen ISIS inzetbare Nederlandse F-16’s allemaal in Azië

De resterende 5 F-16’s, die Nederland inzet tegen de terroristische organisatie ISIS, hebben zich bij hun 3 voorgangers gevoegd. De laatste 5 vertrokken van Vliegbasis Volkel en zijn zojuist geland in het Aziatische gastland. Van deze 5 is 1 toestel van Vliegbasis Leeuwarden.

Van de totaal 8 jachtvliegtuigen worden er 6 ingezet om onder meer ISIS-kampen en commandoposten te bombarderen. Verder zullen ze vanuit de lucht Koerdische en Iraakse strijders op de grond ondersteunen. Beide overige F-16’s zijn mee als reserve.

De Nederlandse inzet duurt maximaal 1 jaar.

Van de totaal 8 toestellen in het gebied, zijn er 4 van Volkel en 4 van Leeuwarden.

Op weg naar hun bestemming moesten de toestellen vandaag wel worden bijgetankt. Dat gebeurde met behulp van een KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.